Στην Βουλή η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών – Τάχθηκαν υπέρ τα τρία μεγάλα κόμματα

b b voul Δημοτικές Εκλογές, πολιτική

Με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται το απόγευμα στην Ολομέλεια η πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών και επέκταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων τοπικών αρχών μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία τροποποιητικά νομοσχέδια, που αν υιοθετηθούν θα επιτρέψουν την επέκταση της θητείας των εκλελεγμένων τοπικών αρχών. Τα διαδικαστικά αυτά νομοσχέδια κατατέθηκαν στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Κατά τη συνεδρία, βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και την παράλληλη διεξαγωγή τους με τις Ευρωεκλογές του 2024 και της υιοθέτησης ενός στενού χρονοδιαγράμματος για έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Θετικά τοποθετήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας και η ΔΗΠΑ – Συνεργασία, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ ήταν η διεξαγωγή εκλογών πενταετίας. Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ωστόσο με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων τάχθηκε υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου συστηματική εξέταση των νομοσχεδίων με ένα πολύ κλειστό ορίζοντα για ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας κατά τη συνεδρία, ανέφερε ότι παράλληλα με την επέκταση της θητείας των νυν εκλελεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση κυβέρνησης και νομοθετικής εξουσίας, «ένα συμβόλαιο τιμής απέναντι στους πολίτες» για άμεση ψήφιση της μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση, είπε, είναι έτοιμη να συναινέσει να δοθεί ένας πρόσθετος χρόνος για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία των τριών νομοσχεδίων, που αφορούν τη μεταρρύθμιση και εισηγήθηκε η ψήφισή τους να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη συζήτησης των προϋπολογισμών.

Ο Υπουργός ανέφερε ως επιπρόσθετα κίνητρα για την αναβολή των εκλογών και παράλληλη διεξαγωγή τους με τις Ευρωεκλογές του 2024, την εξοικονόμηση 4 εκατομμυρίων, αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανέλαβε η Κύπρος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην χάσει τους πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Παράλληλα η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε να μεταθέσει για τις επόμενες μία με δυο εβδομάδες, απόφασή της που αφορά το τι θα γίνεται σε περίπτωση κένωσης μιας θέσης αξιωματούχου τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά την απόφαση για παράταση της θητείας. Κατά της συζήτηση θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει θεσμικό ζήτημα μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και λήγει κανονικά η θητεία των τοπικών αξιωματούχων, οπότε υπάρχει ευχέρεια να ρυθμιστεί το θέμα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Νουρής χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σημερινή μέρα, ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων και εντατικής διαβούλευσης, αφού το απόγευμα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια τα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια για επέκταση της θητείας των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε από κοινού όλοι μαζί και μακριά από τις τριβές που δημιουργεί μια εκλογική διαδικασία, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση.

«Θεωρώ ότι είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή, θεωρώ ότι όλοι αντικρίζουμε την μεγάλη εικόνα που δεν είναι τα επιμέρους θέματα, αλλά είναι η ψήφιση αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», είπε και ευχαρίστησε στο σύνολό τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν συνταυτιστεί με την αναγκαιότητα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός για την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει την εκλογική διαδικασία, ανέφερε ωστόσο ότι αυτό ήταν απαραίτητο γιατί αν οδηγούμασταν σε εκλογές πενταετίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αυτό θα ακύρωνε τη μεταρρύθμιση και θα δημιουργούσε στην Κύπρο ξεκάθαρο πρόβλημα έναντι στη δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση μέχρι τον Μάιο του 2024  και θα υπήρχαν προβλήματα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Υπουργός δήλωσε ετοιμότητα να συμμετάσχει στον εντατικό διάλογο της Επιτροπής Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση από 30 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ωρών και ημερών.

Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την κατάληξη των νομοσχεδίων, γνωρίζοντας, όπως ανέφερε σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα σημεία τριβής, από την ώρα που επεδείχθη η ετοιμότητα, η βούληση και η θέληση των κομμάτων για ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου έργου. Είπε επίσης ότι ελπίζει πως σύντομα οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο θα μπορεί να τους προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, θα δώσει στους δήμους διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα αντιμετωπιστούν η διαφθορά και η αδιαφάνεια που σήμερα υπάρχουν. Ανέφερε ακόμα ότι στις κοινότητες θα δημιουργηθούν συνέργειες μέσω συμπλεγμάτων που θα μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους, ενώ θα υπάρξει στο μέλλον δυνατότητα ακόμα και για αγροτικούς δήμους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της συζήτησης που υπήρξε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

«Ως γνωστό, εδώ και αρκετές βδομάδες, υπήρχε μια ανοικτή δημόσια συζήτηση κατά πόσο θα διεξάγονταν ή όχι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κρίναμε σωστό να θέσουμε τέρμα σε αυτή την θεσμική αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί ζημιά στην ίδια την Δημοκρατία και στην ποιότητά της», ανέφερε.

Όπως είπε το κεντρικό σημείο των προβληματισμών στην Επιτροπή Εσωτερικών ήταν ομόφωνο και ομόγνωμο, ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως έχει σήμερα, πνέει τα λοίσθια, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτείας, αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών, για αυτό και η μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα. Πρόσθεσε ότι επειδή προέχει αυτή η κοινωνική αναγκαιότητα, εκ των πραγμάτων όσον οδυνηρές και να είναι κάποιες αποφάσεις, στην πλάστιγγα μεταξύ της διεξαγωγής των εκλογών ή της παράτασης θητειών των ήδη υφιστάμενων Συμβουλίων, βλέποντας την μεγάλη εικόνα, πλειοψηφικά, με μια ευρύτατη πλειοψηφία, φαίνεται ότι τα κόμματα προκρίνουν ακριβώς την αναβολή των εκλογών.

Σε ότι αφορά στο ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη ολοκλήρωσης της συζήτησης και με στόχο την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μέχρι τον Μάιο του 2024, το κόμμα είναι έτοιμο να στηρίξει την πρόταση για αναβολή των εκλογών και για παράταση των θητειών. Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή συναποφασίστηκε, ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την συζήτηση, αρχής γενομένης από τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας ή δυνατόν πριν από την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021.

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά η μπάλα είναι στα πόδια μας. Χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται διάλογος και δεν χρειάζονται απολυτότητες. Κάθε πολιτική δύναμη, ημών περιλαμβανομένων, έχουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας. Εμείς μπαίνουμε σε αυτό τον διάλογο με καλή διάθεση», ανέφερε. Είπε επίσης ότι με την προηγούμενη σύνθεση της, η Επιτροπή Εσωτερικών έχει καλύψει συλλογικά πάρα πολύ μεγάλο έδαφος, διευκολύνοντας τη δουλειά τους, με κάποια  ανοικτά ζητήματα να παραμένουν και να υπάρχουν διαφωνίες, στις οποίες, όπως είπε, πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτό θα πράξουμε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας  είπε ότι ο ΔΗΣΥ προτεραιοποιώντας την εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεύτερον τη σύμπτυξη των ευρωεκλογών με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως επίσης και τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης που γνωρίζοντας ότι τον Μάιο του 2024 θα μπορέσουμε να ωφεληθούμε πρακτικά και ουσιαστικά ένα ποσό της τάξης των 170 εκατ., θα συμφωνήσει και θα στηρίξουμε την παράταση των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης ανέφερε ότι παρόλο που η παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών είναι ομολογουμένως μια πολύ δύσκολη απόφαση, το ΔΗΚΟ στο πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης που διαμορφώθηκε, συμφώνησε.

«Αυτό όμως θεωρούμε ότι δημιουργεί ταυτόχρονα ισχυρή αυτοδέσμευση για θετική κατάληξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συντομότερο δυνατόν. Συνεπώς, ως ΔΗΚΟ ζητήσαμε να αποτελέσει προϋπόθεση για παράταση της θητείας, η δέσμευση όλων για έγκριση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων ει δυνατόν πριν από την ημερομηνία που θα διεξάγονταν οι εκλογές, αν δεν υπήρχε η αποφασισθείσα παράταση της θητείας», είπε. Συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα από όλους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αφού τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναγκαία και απαραίτητη και δυστυχώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική θα πρέπει να στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον την αναβάθμιση ποιοτικά των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους. Δεύτερο, η ενοποίηση των Δήμων θα πρέπει να στοχεύει σε θέματα που να έχουν σχέση με την ενιαία ανάπτυξη της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής, κάτι το οποίο διαπιστώνουν μέσα από το προσχέδιο του νομοσχεδίου ότι ενδεχομένως αυτό όχι μόνο δεν θα εκπληρωθεί, αλλά θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λόγω ακριβώς της φύσης και του τρόπου που θα λειτουργούν τα διάφορα Δημοτικά διαμερίσματα αλλά και της διαδικασίας με την οποία θα εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ανέφερε ακόμα ότι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν στα 2,5 χρόνια μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου η Δημόσια Υπηρεσία θα είναι όντως έτοιμη να μπορέσει λόγω ακριβώς της βραδύτητας με την οποία λειτουργεί και του χαμηλού ποσοστού παραγωγικότητας, να εκπληρώσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις έτσι ώστε με την έναρξη εφαρμογής του νόμου με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί πλήρως στη λειτουργία των Δήμων.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε διαφωνία με το να ταυτιστούν οι Δημοτικές Εκλογές με τις Ευρωεκλογές, αφού είναι δύο εκλογικές διαδικασίες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο και ως εκ τούτου τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Διερωτήθηκε γιατί δεν ταυτίζουμε τις Ευρωεκλογές με τις Βουλευτικές Εκλογές που έχουν το ίδιο ή παρόμοιο πολιτικό υπόβαθρο και επίπεδο, αν ο στόχος είναι η μείωση των εκλογικών διαδικασιών.

Από εκεί και πέρα συνέχισε η ΕΔΕΚ θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση και θα συμβάλει εποικοδομητικά όσον αφορά να βελτιωθεί το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος κυρίως των δημοτών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι μετά τη σημερινή συνεδρία φαίνεται να βαίνουμε προ τη σωστή κατεύθυνση, με την πλειοψηφική απόφαση για αναβολή των εκλογών με την προϋπόθεση της δέσμευσης των κομμάτων ότι η συζήτηση για όλα τα νομοσχέδια θα ολοκληρωθεί πριν από τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να τεθούν στην Ολομέλεια του Σώματος.

Με αυτό, πρόσθεσε κλείνει μια διαφορά που είχε η ΔΗΠΑ – Συνεργασία, που πρότεινε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων και αναβολή των εκλογών θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονη. Δυστυχώς, ανέφερε, αυτή η πρόταση δεν έχει πάρει την πλειοψηφία, πλην όμως το ότι δεσμεύτηκαν όλοι να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία «μας αφήνει όλους ικανοποιημένους».

Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει το απόγευμα αυτό που θέλει η πλειοψηφία  της Επιτροπής για αναβολή των εκλογών. Όπως είπε το κύριο είναι η μεταρρύθμιση να πάρει σάρκα και οστά το συντομότερο δυνατό γιατί έγινε πολλή δουλειά και επειδή με τη μεταρρύθμιση θα προσφέρονται στον δημότη και στους κατοίκους των κοινοτήτων ποιοτικότερες και πιο φθηνές υπηρεσίες.  Προς τον στόχο αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να μπούμε σε παράδρομους.