Τόσο η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου, όσο και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας συμφώνησαν όπως το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού αρχίσει φέτος στις 23 Αυγούστου. Η άδεια όπως και πέρσι αναμένεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες, το κυνήγι όμως θα επιτρέπεται μόνο τις Κυριακές. Ήδη αρκετοί κυνηγοί λαμβάνοντας υπόψη και τον περιορισμό στα σπίτια τους προηγούμενους μήνες λόγω κορωνοϊού, και θέλοντας να ξεφύγουν λίγο, άρχισαν από τώρα τις αναγνωρίσεις τους στους βιότοπους.
Φέτος οι περιοχές κυνηγίου της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι ουσιαστικά οι ίδιες όπως και πέρσι. Θα γίνουν μόνο μικρές αλλαγές σε κάποιες απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Πρόκειται για 12 αλλαγές απαραίτητες στον χάρτη κυνηγίου. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, λόγω της κατάστασης με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, δεν μπόρεσαν να συνέλθουν τα αρμόδια σώματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας ώστε να συζητήσουν και να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Έτσι ο χάρτης κυνηγίου θα κυκλοφορήσει κανονικά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αναπαραγωγική περίοδος της φάσσας, η οποία όπως είναι γνωστό τελειώνει τέλος Ιουλίου, ή και αρχές Αυγούστου. Έτσι οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για τους αριθμούς των πουλιών θα γίνουν τον Αύγουστο. Ένα θέμα ωστόσο το οποίο απασχολεί τους αρμοδίους είναι τα «ταϊσματα». Δηλαδή ένα δυο μήνες πριν την έναρξη του κυνηγίου, ομάδες κυνηγών ρίχνουν τροφή και προσελκύουν τα πουλιά. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αφού εκείνοι που δίδουν τροφή στις φάσσες και τα τρυγόνια, τελικά είναι και εκείνοι που έχουν την κάρπωση. Υπήρξαν περιπτώσεις παρέες που έπιασαν 100-200 φάσσες σε μια μέρα. Εισήγηση να γίνουν πολλές σπορές καλοκαιρινών φυτών, ώστε να μη συγκεντρώνονται σε μερικά σημεία τα πουλιά δεν βρήκε ανταπόκριση.
Άδειες για κατοχή περδικιών και άλλων 875 πουλιών
Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου οι κυνηγετικοί σύλλογοι, καταστηματάρχες- «Pet Shop», κυνηγοί και οποιοιδήποτε άλλοι πολίτες ενδιαφέρονται, θα μπορούν ν’ απευθυνθούν στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών και ζητήσουν την έκδοση άδειας κατοχής, αναπαραγωγής και εμπορίας θηραμάτων (Πέρδικας, φάσσας, τρυγονιού, πάπιας κ.α). Διευκρινίζεται ότι από τώρα και στο εξής θα μπορούν τα καταστήματα, ή και άλλοι που εκτρέφουν πουλιά, να τα πωλούν. Φθάνει να έχουν αναπαραχθεί σε αιχμαλωσία. Κανένας δεν θα μπορεί να πωλήσει ζωντανό άγριο θήραμα που αφαίρεσε από τη φύση. Οι αιτήσεις για την έκδοση σχετικής άδειας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Οι αρμόδιοι θα μελετούν τα στοιχεία και θα δίδουν τη σχετική άδεια. Το τέλος για κατοχή οποιουδήποτε φτερωτού θηράματος έχει ως ακολούθως: Από ένα μέχρι 50 πτηνά 20 ευρώ, από 51 μέχρι 150, 40 ευρώ και από 151 μέχρι 300, 60 ευρώ. Όλα θηράματα από τη Δευτέρα και μετά θα πρέπει να φέρουν δακτυλίδι. Επειδή δεν έχουν εκπαιδευθεί ιδιώτες μέχρι τώρα ώστε να τοποθετούν το δακτυλίδι, έχουν αναλάβει και αυτό το έργο οι θηροφύλακες. Ωστόσο το κόστος είναι αρκετά μεγάλο αφού η Υπηρεσία Θήρας για την επίσκεψη του θηροφύλακα θα χρεώνει 30 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του θηράματος θα καταβάλλει άλλα τρία ευρώ για κάθε δακτυλίδι.
Η άδεια κατοχής θ’ ανανεώνεται κάθε χρόνο. Για την κατοχή άλλων μέχρι τώρα απαγορευμένων πουλιών, όπως αετούς, σιαχίνια, γύπες, γεράκια, θα καταβάλλεται ποσό 30 ευρώ για το καθένα.
Πηγή: Philenews