Στις 23 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Τατάρ – Γκουτέρες

Στις 23 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Τατάρ - Γκουτέρες

1 8

Στις 23 Σεπτεμβρίου το επόμενο Σάββατο θα συναντηθεί ο Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης πριν αναχωρήσει χθες για την αμερικανική μεγαλούπολη. Ο κ. Τατάρ έφτασε στη Νέα Υόρκη και παρευρέθηκε σε δείπνο που διοργάνωσε η Τουρκο-αμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (TASC) στο Rockefeller Plaza.

Στο δείπνο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, άλλοι αξιωματούχοι από την Τουρκία αλλά και από την τουρκική κοινότητα της Αμερικής, όπως και κοινότητες άλλων εθνικών προελεύσεων.

Στις δηλώσεις του χθες το πρωί πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, μέσω Τουρκίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει αποδεκτή η «πραγματικότητα της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, κι αυτό θα εξηγήσει – είπε – σε διάφορες πλατφόρμες στην Νέα Υόρκη. «Θα είμαστε εκεί για να μιλήσουμε για τα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας με όλους» είπε.

Η νέα πολιτική της τουρκικής πλευράς συνεχίζεται ως έχει, πρόσθεσε, δεν θα προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να επιβεβαιώσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του ψευδοκράτους, με την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες ισορροπίες έχουν αλλάξει, η Κύπρος δεν μπορεί «να γυρίσει πίσω» και η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας στην νέα πολιτική αποτελεί ένδειξη ότι αυτή προχωρά σωστά.

Ο Τ/κ ηγέτης, παραπέμπτοντας στην ε/κ πλευρά, υποστήριξε ότι «η απέναντι πλευρά παίζει παιχνίδι» και προσπαθεί να παρασύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά. «Είναι σαφές ότι προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια ενιαία δομή διακόπτοντας τους δεσμούς μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Δεν θα πέσουμε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Βαδίζουμε σ’ ένα δρόμο με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Αν θέλουμε να ζούμε ελεύθερα, ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια στο μέλλον, πρέπει να προσέχουμε βασικά κριτήρια».

Πριν από το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, ανέφερε, είχε διαβουλεύσεις με την ομάδα του για το Κυπριακό, την «κυβέρνηση», τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων και την Τουρκία. «Θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για να εξηγήσουμε την υπόθεση μας, τον δίκαιο αγώνα μας και βασικές παράμετροι της νέας μας πολιτικής στη Νέα Υόρκη».

Στο τουρκικό Σπίτι στην Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται και η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους, θα έχει – είπε – συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αξιωματούχους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και εκπροσώπων άλλων χωρών.

Η τ/κ πλευρά έκανε κάποιες προτάσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο που αφορούσαν φυσικούς πόρους και υδρογονάνθρακες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλιακή ενέργεια, μετάβαση σε διασυνδεδεμένο σύστημα, κοινή χρήση νερού, παράτυπες μεταναστεύσεις και εκκαθάριση ναρκών, είπε ο κ. Τατάρ.

«Αυτές οι προτάσεις δεν θα δώσουν κανένα πλεονέκτημα στη μία πλευρά έναντι της άλλης στην Κύπρο. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο του Κυπριακού, οι δύο πλευρές να σέβονται η μία την άλλη και η άλλη πλευρά να αποδέχεται ότι είμαστε ένα κράτος, με εξουσία και αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σε αυτό το σημείο. Η άλλη πλευρά δεν δέχτηκε ποτέ μια συμφωνία βασισμένη στην ισότητα» πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έστειλε μήνυμα στην τ/κ πλευρά σε διάφορα κανάλια. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι αυτά τα μηνύματα. Εάν υπήρχε μια καλοπροαίρετη προσέγγιση, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα είχε υποστεί βάναυση απομόνωση και εμπάργκο παρ’ όλες αυτές τις εξελίξεις» είπε.

Οι Ε/κ, ισχυρίστηκε, κάνουν διάφορες επαφές για να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, προσπαθούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη των Τ/κ και μ’ ένα σχέδιο 14 σημείων προσπαθούν να προσελκύουν κόσμο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ναι, είμαστε υπέρ της επικοινωνίας και του διαλόγου. Αναζητούμε σοβαρά μια βάση για συναίνεση στο πλαίσιο των αρχών που έχουμε θέσει, αλλά η τδβκ πρέπει να γίνει αποδεκτή ως μια πραγματικότητα. Θα το εξηγήσουμε αυτό σε διαφορετικές πλατφόρμες στη Νέα Υόρκη», σημείωσε ο κ. Τατάρ.

Στην Νέα Υόρκη και ο Ερτουγρούλογλου

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος συμμετείχε προηγουμένως στην Τουρκία στο 10ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και μίλησε στο πάνελ με τίτλο «Συνένωση δυνάμεων με φίλους στην διασπορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπεξ», ο κ. Ερτουγρούλογλυο θα έχει επαφές τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην Ουάσιγκτον. Μαζί του στις ΗΠΑ, εκτός από «διπλωμάτες» του ψευδοκράτους, μετέβη και ο πρώην διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ.

Πηγή: ΚΥΠΕ