Στο Υπουργείο Άμυνας ψυχασθενείς, στον ΚΟΑ με Δελτίο Υγείας – Αλλάζει η νομοθεσία για τους φυγόστρατους

Κλείνουν τα παραθυράκια της κείμενης νομοθεσίας που εκμεταλλεύονται αθλητές-φυγόστρατοι

6209 scaled 1 αθλητές, Δελτίο υγείας, ΚΟΑ, Νομοθεσία, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ, φυγόστρατοι

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας, την περασμένη Πέμπτη, στη Βουλή για ψήφιση κλείνουν τα παραθυράκια της κείμενης νομοθεσίας που εκμεταλλεύονται αθλητές-φυγόστρατοι, οι οποίοι, ενώ είναι δηλωμένοι στα αρχεία των στρατολογικών γραφείων ως άτομα με ψυχική ασθένεια, είναι ταυτόχρονα κάτοχοι δελτίων υγείας που τους επιτρέπουν να αγωνίζονται σε επίσημες διοργανώσεις.
Με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, θα τους αφαιρεθεί το δελτίο υγείας που έχουν στην κατοχή τους. Μάλιστα, προβλέπεται αναδρομική ισχύ του νόμου από το 2019, που τέθηκε σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο κατά της φυγοστρατίας, το οποίο, απαγορεύει ρητά την έκδοση δελτίου υγείας στους αθλητές που φυγοστρατούν.
Ωστόσο, εντοπίστηκαν παραθυράκια στον επίμαχο νόμο που επιτρέπουν σε φυγόστρατους αθλητές να έχουν δελτίο υγείας. Τα παραθυράκια του νόμου διαπιστώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας όταν έθεσε κάτω από το μικροσκόπιό του συγκεκριμένες περιπτώσεις αθλητών, οι οποίοι, αρχικά κατατάγηκαν στην ΕΦ και αφού υπηρέτησαν έναν με δύο μήνες μέχρι να εκδοθεί το δελτίο υγείας τους από τον ΚΟΑ στη συνέχεια, επικαλέστηκαν ψυχικά νοσήματα εξασφαλίζοντας έτσι αναστολή ή και απαλλαγή (ι5) από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει καμία ρύθμιση με αποτέλεσμα να παρατηρείται το εξής παράδοξο και πρωτοφανές: Στο Υπουργείο Άμυνας οι εν λόγω αθλητές να είναι δηλωμένοι ως ψυχασθενείς, ενώ στον ΚΟΑ ότι χαίρουν άκρας υγείας.

politis.com.cy