Στον αέρα η υπόθεση Al Jazeera; Άκυρο το μαρτυρικό υλικό με διάταγμα Ανωτάτου

Πλέον η κατηγορούσα Αρχή δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κατηγορουμένων, αφού η μαρτυρία κρίνεται παράνομη

photo Al Jazeera

Άκυρη και τελεσίδικα κρίθηκε από το Ανώτατο η απόφαση που κρίνει άκυρο το μαρτυρικό υλικό της Αστυνομίας εν σχέση με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δύο εκ των υπόπτων στην περιβόητη δίκη του βίντεο του Al Jazeera, τα οποία συνέλεξε η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2020. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία ήταν αναμενόμενη, κρίνοντας κανείς από τον τρόπο χειρισμού της από την Εισαγγελία, καθώς, πλέον το μαρτυρικό υλικό από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς κρίνεται παράνομο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε εν τέλει ότι το μαρτυρικό υλικό από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα το οποίο συνέλεξε η ανακριτική ομάδα που ανέλαβε την υπόθεση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο διαπίστωσε, ότι κατά την έκδοση του εντάλματος δεν εξετάστηκε εάν συντρέχουν οι ανάλογοι λόγοι για έκδοση του Διατάγματος, όπως μεταξύ άλλων η εύλογη υπόνοια και πως η έκδοση τέτοιου διατάγματος θα είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης. Την ακύρωση του διατάγματος του Ανωτάτου που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 επιδίωξε να εφεσιβάλει ο Γενικός Εισαγγελέας, όμως στις 13 Οκτωβρίου 2022 το Ανώτατο ουσιαστικά επικύρωσε την απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου: «Θα πρέπει να ικανοποιούνται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά και το Δικαστήριο αγνόησε το σημαντικό αυτό καθήκον να εξετάσεις και να διαμορφώσει ίδια γνώμη κατά πόσο συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του Νομού. Το Δικαστήριο στην περίπτωση δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον Νόμο».

Πρόκειται για απόφαση η οποία στην ουσία αποτελεί πλήγμα στο μαρτυρικό υλικό που είχε στα χέρια της η Εισαγγελία, καθώς τα στοιχεία από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιηθούν, αφού η συλλογή, η κατοχή και η παρουσίασή τους ενώπιον Δικαστηρίου κρίνεται εκ των πραγμάτων παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων για το βίντεο του Al Jazeera και θα κληθούν να απαντήσουν σε πέντε κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν.