Στον αέρα ο κατώτατος – Βλέπει Κοινωνικούς Εταίρους ο Υπουργός Εργασίας

Αλλαγή βάσης κατώτατου μισθού

37E16315 7880 4A59 9B3E 5BE75663523F

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων με το ζήτημα της θέσπισης του κατώτατου μισθού να βρίσκεται στον αέρα. Ο Κυριάκος Κούσιος ανέλαβε πλέον το δύσκολο έργο να επαναφέρει την συζήτηση στις ράγες που το είχε βάλει η Ζέτα Αιμιλιανίδου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ρίχνουν τα πυρά τους προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι επέτρεψε να επαναρχίσει ο διάλογος και έδωσε την ευκαιρία στις εργοδοτικές οργανώσεις να θέσουν νέα ζητήματα στο τραπέζι.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν από τη μια την αλλαγή βάσης υπολογισμού του εθνικού διάμεσου μισθού, και από την άλλη την συμπερίληψη και των υπαλλήλων στους φούρνους σε αυτούς που θα εξαιρούνται από τον κατώτατο μισθό.

Αλλαγή βάσης κατώτατου μισθού

«Αυτά τα 2 στοιχεία αντιλαμβάνεστε πάρα πολύ καλά ότι έχουν δημιουργήσει ένα νέο υπόβαθρο δίνοντας τη δυνατότητα ή το άλλοθι στις εργοδοτικές να θέσουν νέα αιτήματα στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ποσό που συζητούσαμε», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Μάλιστα οι συνδικαλιστικές που έχουν σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο προχωρούν σήμερα στη δημοσιοποίηση εγγράφων και πρακτικών των συναντήσεων για να αποδείξουν ότι σχεδόν τα πάντα είχαν συμφωνηθεί με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Πάντως οι εργοδοτικές εξακολουθούν να αρνούνται τα περί υπαναχώρησης και επιμένουν ότι εκκρεμούσαν ακόμη ζητήματα.

«Δόθηκε λανθασμένα η εντύπωση ότι ήμασταν τόσο κοντά στο να κλείσουμε. Επανηλειμμένα λέγαμε δημόσια ότι υπήρχαν 3 βασικές εκκρεμότητες συν κάποια άλλα πράγματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Με τον Υπουργό Εργασίας να πρέπει να χειριστεί πλέον ένα πολύ καυτό και απρόβλεπτο ζήτημα ως προς το πώς θα εξελιχτεί ειδικά αν οι διαφωνίες παραμείνουν. Την Τετάρτη (06/07) ο Κυριάκος Κούσιος είδε ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΣΕΚ και σήμερα ΠΕΟ και ΔΕΟΚ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή σύσκεψη στις 2 το απόγευμα η οποία είναι και η πρώτη κοινή των κοινωνικών εταίρων μετά την ανατροπή της Δευτέρας. Πάντως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης μέσα στον Αύγουστο.