Στρατιωτικοί: Ζητούν πληρωμή υπερωριών αντί παραχώρησης χρόνου ανάπαυσης

Συνεχίζεται η εξέταση των επίμαχων κανονισμών για το ωράριο στην ΕΦ

orkomosia sse 4 1200x675 1 Εθνική Φρουρά, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ωραριο
ÔåëåôÞ Ïñêùìïóßáò Áíèõðïëï÷áãþí ÔÜîçò 2020 óôç ÓôñáôéùôéêÞ Ó÷ïëÞ Åõåëðßäùí (ÓÓÅ), ôçí ÐáñáóêåõÞ 26 Éïõíßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Την ίδια αντιμετώπιση με τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, αλλά και με τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι πληρώνονται υπερωριακά για τις επιπλέον ώρες που εργάζονται, ζητούν οι στρατιωτικοί στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης ωραρίου στην Εθνική Φρουρά. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών λοχαγός Ιωάννης Μαλλιώτης με επιστολή του προς τους βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας ζητά όπως υιοθετηθούν οι ακόλουθες θέσεις του Συνδέσμου:

Να δοθεί η επιλογή της οικονομικής αποζημίωσης χωρίς να αντιβαίνει στο θέμα της ξεκούρασης και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.
Οι επίσημες αργίες να μην εξισώνονται με τις άλλες αργίες. Ως εκ τούτου, η απαλλαγή στις επίσημες αργίες να είναι η διπλάσια των λοιπών αργιών.

Η ώρα προσέλευσης των στελεχών για ανάληψη υπηρεσίας να είναι η ώρα 13:00 τις καθημερινές. Κρίνεται υπέρ αρκετή η μία ώρα που θα έχουν τα στελέχη στη διάθεσή τους για να ενημερωθούν πριν την αποχώρηση των υπόλοιπων στελεχών από την εργασία τους. Στους κανονισμούς για την καθιέρωση ωραρίου, η ώρα προσέλευσης των στελεχών για ανάληψη υπηρεσίας καθορίζεται στις 11:00, ενώ σήμερα η ώρα προσέλευσης είναι στις 12:00.

Απαιτείται αδιάβλητο μηχανογραφικό σύστημα για ενημέρωση των ωρών εργασίας των στελεχών. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης των σχετικών κανονισμών για το ωράριο στην ΕΦ που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ο αρχηγός της ΕΦ ανέφερε ότι προηγήθηκε μακροχρόνια διαβούλευση με τους συνδέσμους του στρατού σε σχέση με τις πρόνοιες τών υπό συζήτηση κανονισμών και επισήμανε πως την ευθύνη για την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας και εν γένει των προνοιών των κανονισμών θα έχει ο ίδιος. Από την πλευρά τους, βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας εξέφρασαν την άποψη ότι, πέραν του αντισταθμιστικού χρόνου ανάπαυσης θα πρέπει να προβλεφθεί η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στα μέλη του στρατού σε περίπτωση υπέρβασης του προβλεπόμενου στους κανονισμούς ωραρίου εργασίας τους.

Στην αυριανή της συνεδρία η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής θα συνεχίσει την εξέταση των επίμαχων κανονισμών για το ωράριο στην ΕΦ, οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1 Ο υφιστάμενος συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος υπηρεσίας των μελών του στρατού καθορίζεται στις 37,5 ώρες, είτε εφαρμόζουν κανονικό, είτε ειδικό ωράριο εργασίας. Για όσους εφαρμόζουν ειδικό ωράριο εργασίας, εφόσον καλούνται να εργασθούν Σάββατο, Κυριακή ή και αργία, οι ημέρες αυτές θα λογίζονται ως εργάσιμες ημέρες.

2 Καθορίζεται μέγιστος χρόνος εργασίας ανά εβδομάδα που αντιστοιχεί στις 48 ώρες. Ο εν λόγω μέσος όρος θα υπολογίζεται με περίοδο αναφοράς τους έξι μήνες. Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των 48 ωρών ανά εβδομάδα εντός της περιόδου αναφοράς των έξι μηνών δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι περίοδοι της δικαιούμενης ετήσιας άδειας ανάπαυσης, οι περίοδοι της ετήσιας άδειας ασθενείας, οι αργίες, καθώς και ο χρόνος κατά τον οποίο το μέλος του στρατού βρισκόταν σε υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό.

3 Για την εκτέλεση της αποστολής τους, τα μέλη του στρατού προβλέπεται να καλούνται για υπηρεσία και πέραν του πιο πάνω εβδομαδιαίου χρόνου υπηρεσίας (37,5 ώρες) τηρουμένης, ωστόσο, της πρόνοια για τον μέσο όρο των 48 ωρών για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, όπως π.χ. κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων, για την εφαρμογή μέτρων επιφυλακής κ.λπ. Για την εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων θα παραχωρείται αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης.

4 Λαμβανομένης υπόψη της ιδιάζουσας αποστολής που έχει να διαδραματίσει η ΕΦ και με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, στους επίμαχους κανονισμούς προνοείται ότι τα μέλη του στρατού είναι υποχρεωμένα σε περιόδους επιφυλακής λόγω έκτακτου γεγονότος, κατόπιν απόφασης του αρχηγού, να παρουσιασθούν και να παραμείνουν για όσο χρόνο απαιτείται και πέραν του καθορισθέντος ωραρίου.

 

politis.com.cy