Συγκλονιστικές μαρτυρίες τυφλών: «Το σκοτάδι και η μοναξιά μας περιβάλλει»

Χιλιάδες συνάνθρωποι βρίσκονται στο σκοτάδι

894604FC 56B8 4100 BF51 CCE2A279D8D0

Τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα για όλους. Χιλιάδες συνάνθρωποι βρίσκονται στο σκοτάδι. Η ζωής ενός τυφλού, είναι μια δύσκολη ζωή, γεμάτη εμπόδια, περιορισμούς αλλά και μοναξιά.

Η εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigma βρέθηκε στα άδυτα της Σχολής Τυφλών, μίλησε με ανθρώπους που έχασαν την όραση τους και προσπάθησε να κατανοήσει λίγο από το πώς ζουν και αισθάνονται.

Άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί, άνθρωποι που στην πορεία έχασαν την όραση τους σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση μας επισήμαναν πως περιβάλλονται από σκοτάδι και μοναξιά.

Οι ιστορίες τριών ανθρώπων

Ο Μιχάλης Μουρούτης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τυφλών έχασε την όραση του μόλις πριν επτά χρόνια. Από τότε η ζωή του είναι πολύ διαφορετική και ο δρόμος του μοναχικός, καθώς έχασε και τη γυναίκα του.

Η Μαρούλα Χατζηπολυκάρπου γεννήθηκε τυφλή και δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας. Ωστόσο, δεν τα έβαλε ποτέ κάτω και μέσα από τη δυσκολία της γέννησε αξιοζήλευτα έργα μιας και ασχολείται με την κατασκευή χειροτεχνείων.

Ο Ανδρέας Φωτιάδης τυφλώθηκε όταν ήταν 20 χρονών μετά από μια σπάνια πάθηση που επηρέασε την όραση και τον εγκέφαλο του. «Ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός, αλλάζουν όλα στη ζωή», μας εξομολογείται ο κ. Φωτιάδης.

Δύσκολη και επικίνδυνη η διακίνηση των τυφλών

Οι κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο κάνουν τη διακίνηση των τυφλών δύσκολη και επικίνδυνη.

«Να περπατήσει ο τυφλός; Πού να περπατήσει; Με τα αυτοκίνητα που είναι πάνω στο πεζοδρόμια; Τα δέντρα που πας και χτυπάς πάνω;», αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Μουρούτης.

Από τη μεριά της η Μαρούλα Χατζηπολύκαρπου είπε πως «πρέπει κάποιος να ζει μια κατάσταση για να μπορέσει να την καταλάβει. Όταν δεν ζεις κάτι, είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις».

Αίτημα τους η διαφύλαξη της Σχολής Τυφλών

Αίτημα τους η διαφύλαξη της Σχολής Τυφλών αλλά και η επέκταση του θεσμού και σε άλλες Επαρχίες.

«Δυστυχώς υπάρχει μια σχολή στη Λευκωσία. Παρόλο, που υπάρχουν διευκολύνσεις για εκείνο που είναι από την Πάφο. Ό,τι διευκολύνσεις και να υπάρχουν είναι σωστό να υπάρχει μέσα στη Λευκωσία εδώ; Είναι το ίδιο να έρθει ένας από τον Στρόβολο με το να έρθει από τα Πηγαίνια ή από την Πάφο;», σημείωσε ο κ. Μουρούτης.

Την ίδια ώρα, η κ. Μαρούλα, δήλωσε πως «το Υπουργείο και γενικά το κράτος πρέπει να είναι ακοίμητοι φρουροί για αυτές τις Σχολές. Για τη Σχολή Τυφλών και τη Σχολή Κωφών και για όλες τις Σχολές».

Μαθήματα ζωής παραδίδουν οι τυφλοί

Όπως είπε ο Αντουάν ντ’ Σεντ Εξυπερί, «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». Οι τυφλοί έμαθαν να βλέπουν με τα μάτια τη ψυχής και να κάνουν τη δυσκολία τους προτέρημα.

«Κάποιες φορές λέω ότι το ξεχνώ ότι έχω αυτή τη δυσκολία. Οι βλέποντες βλέπουν με τα μάτια του σώματος, οι μη βλέποντες βλέπουν με τα μάτια της ψυχής και βλέπουν πολύ πιο μακριά και βαθιά από τα σωματικά μάτια», τόνισε σε συγκηνητικό ύφος η κ. Μαρούλα.

Καταληκτικά ο κ. Μουρούτης, τόνισε πως «επειδή δεν είναι μόνο τους τυφλούς που δεν καταλάβει ο κόσμος, δεν καταλαβαίνει τους κωφούς, τους τυφλούς, δεν καταλαβαίνει τους φτωχούς. Ενσυναίσθηση, έμπα στη θέση του άλλου».

Δείτε το βίντεο: