Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον νέο Πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο

Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι αδελφικές και διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών

20220714 PRESVIS ARMENIAS

Τον νέο Πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο κ. Tigran Mkrtchyan συνάντησε στο γραφείο του σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Τον Πρέσβη συνόδευε ο εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι αδελφικές και διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών, αφού Κύπρο και Αρμενία ενώνουν κοινή ιστορία, κοινές παραδόσεις, κοινοί αγώνες για δικαίωση καθώς και κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ακολούθως, αναφορά έγινε για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς, το Διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου – Αρμενίας καθώς και το Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας που υπογράφθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα.

Οι δύο χώρες έχουν πολύ ισχυρές Διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από τη συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των αποδήμων μας για την προώθηση κοινών αξιών, στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη νέα γενιά των αποδήμων μας και την ανάγκη να φέρουμε τους νέους της Διασποράς Κύπρου – Αρμενίας πιο κοντά. Οι νέοι μας είναι το μέλλον της Διασποράς μας και οι αυριανοί της ηγέτες.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στους Αρμένιους της Κύπρου, οι οποίοι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κυπριακή κοινωνία. Ο κ. Φωτίου τόνισε τη διαχρονική και συνεχή στήριξη της Πολιτείας και την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία τόσο με τον εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν όσο και με άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας που εκπροσωπούν την εκπαίδευση και την εκκλησία κ.α.