Συναθροίσεις μέχρι 50 άτομα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

party music άτομα, ΠΑΡΤΙ, συναθροίσεις

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από διοργανωτές

Με σκοπό να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις κοινωνικής φύσης, που προάγουν την έντονη κοινωνική συναναστροφή, και να ελεγχθούν οι επαφές, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση του ιού, το Υπουργικό Συμβούλιο, ημερ. 21 Αυγούστου 2020, όρισε ως ανώτατο όριο προσώπων που μπορούν να συναθροίζονται σε οικίες και υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης τα 50 άτομα.

Σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνεται η ανησυχία ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις αποτελούν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου διασποράς του ιού εντός της κοινότητας. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζονται στην κοινότητα, δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης και προκαλεί εμπόδια στην προσπάθεια για έγκαιρη παρέμβαση και διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Ως εκ τούτου, και με την έκδοση σχετικού Διατάγματος που θα καθορίζει την ημερομηνία έναρξης του μέτρου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, ο επιτρεπόμενος μέγιστος αριθμός των 50 ατόμων θα πρέπει να τηρείται σε συναθροίσεις όπως είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

• Πάρτι γενεθλίων (παιδιών ή ενηλίκων) σε οικίες, παιδότοπους, πάρκα, κοκ, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε χώρους εστίασης,

• Πάρτι στην παραλία, σε πισίνα (ιδιωτική ή δημόσια), γιοτ/κότερο,

• Ιδιωτικά πάρτι σε οικίες,

• Δεξιώσεις / Cocktail σε οικίες ή άλλα υποστατικά, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης,

• Γεύμα / Δείπνο σε οικίες,

• Μνημόσυνα,

• Οικογενειακές / Φιλικές συναθροίσεις σε οικίες,

• Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικές εκθέσεις, κοκ, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε υπαίθρια αμφιθέατρα ή κλειστά θέατρα,

• Διαγωνισμοί,

• Εκδηλώσεις πολιτιστικών, αθλητικών, ή άλλης μορφής συλλόγων και σωματείων εκτός χώρων εστίασης, και/ή

• Οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης που προάγει τη συγκέντρωση και την επαφή μεγάλου αριθμού ατόμων ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα πιο κάτω παραδείγματα:

1. Στην περίπτωση εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του cocktail/δεξίωσης, δεν επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 50 άτομα την φορά. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι στον χώρο της έκθεσης θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μέχρι 50 άτομα.

2. Στην περίπτωση διοργάνωσης συνεδρίου και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να βρίσκονται στον χώρο σε περίπτωση που θα προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail, είναι 50 άτομα την φορά.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές της εκδήλωσης ή/και οι υπεύθυνοι του υποστατικού θα πρέπει να τηρούν λίστα με τα στοιχεία των παρευρισκόμενων, η οποία θα πρέπει να παραδίδεται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας για διευκόλυνση της ιχνηλάτησης, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Πηγή: Offsite