Τ. Κληρίδης: Η παρούσα κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2013

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αναφέρει ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον πληθωρισμό για ένα χρονικό διάστημα.

6DA21070 BFA3 4F0C 92C4 E7904A486C1C

Θα πρέπει να ζήσουμε για ένα διάστημα με τον πληθωρισμό ενώ η παρούσα κρίση στην Κύπρο δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2013 αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι είπε ότι ζούμε μια παγκόσμια κρίση σήμερα και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2013, σημείωσε.

Το 2013 δεν υπέφερε όλος ο κόσμος αλλά υπέφεραν μόνο συγκεκριμένες χώρες ανάμεσά τους και η Κύπρος.

«Τώρα είμαστε στο ίδιο καλάθι, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αμερική, θα βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους και θα ληφθούν τα μέτρα που θα ωφελήσουν το παγκόσμιο».

Εμείς ως Κύπρος προς το παρόν θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει πάρουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.

Υπενθύμισε ότι από οικονομικής άποψης οφείλουμε πάντοτε να έχουμε ένα κομπόδεμα ως κράτος ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τις οικονομικές κρίσεις όπως έγινε με τον κορωνοϊό.

Δεν είναι πανάκεια οι αυξήσεις επιτοκίων αλλά θα βοηθήσουν

Σχετικά με τις ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι πανάκεια για τον πληθωρισμό.

Πρόσθεσε ότι αν αυξηθούν τα επιτόκια μπορεί να μην καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός αλλά ίσως να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό.

Οι τιμές αυξάνονται επειδή αυξάνεται το κόστος παραγωγής ενώ είναι απότοκο των απρόσμενων γεγονότων που έχουν συμβεί, τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με την άνοδο των επιτοκίων αυξάνεται επιπλέον και το κόστος δανεισμού για τους παραγωγούς κάτι που ίσως να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές, σημείωσε.

Θα πρέπει να ζήσουμε με τον πληθωρισμό

Επίσης ο Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι θα πρέπει για ένα χρονικό διάστημα να ζήσουμε με τον πληθωρισμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει τα επόμενα χρόνια.

Δεν αναμένουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε την ίδια αύξηση των τιμών που αντιμετωπίσαμε φέτος.

Όσον αφορά το ενεργειακό ο κ. Κληρίδης αναμένει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν από τα ψηλά σημερινά επίπεδα.

Χωρίς αμφιβολία είναι διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος

Ερωτηθείς για το δημόσιο χρέος ο Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία είναι διαχειρίσιμο.

Έχουμε φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους από τα σημερινά ενώ άλλες χώρες ζουν με μεγαλύτερα επίπεδα χρέους.

Η Ευρώπη επίσης δείχνει καλή διάθεση ώστε να αντέξουν τα κράτη με ψηλά δημόσια χρέη ώστε να καταφέρουν σταδιακά να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα χρέους προς ΑΕΠ.

Υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα βοηθήσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν ζητήματα.

Αυτό σίγουρα θα επιτευχθεί παράλληλα και με την ανάπτυξη που δείχνουν ότι καταγράφουν τα κράτη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε.