Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα

Πως αυτό θα βοηθήσει το περιβάλλον

pexels sam willis 1154619 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες και μετά από έρευνες ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα καύσιμο για αεροπλάνα που βασίζεται σε παράγωγα φυτών και που θα μπορούσε να μειώσει την τεράστια επίδραση που έχουν στο περιβάλλον.

Το καύσιμο φτιάχνεται από ένα είδος του φυτού της μουστάρδας, που ονομάζεται Brassica Carinata και θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 68%, σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Puneet Dwivedi, έδειξε πως τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντικατάσταση του πετρελαίου.

«Το βιώσιμο καύσιμο που βασίζεται στην Carinata, θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών δημιουργώντας οικονομικές ευκαιρίες και βελτιώνοντας τη ροή των υπηρεσιών του οικοσυστήματος», λέει ο Dwivedi, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δασών και Φυσικών Πόρων Warnell.

Η αεροπορική βιομηχανία ευθύνεται για το 2,5% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ και για το 3,5 % της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα ευρήματα της ομάδας του Dwivedi έρχονται στην κατάλληλη στιγμή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οπ πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια πίστωση φόρου στα βιώσιμα καύσιμα ως μέρος της μεγάλης πρόκλησης για τα καύσιμα της αεροπορίας.

Ως μέρος της πρόκλησης, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 20 % στις εκπομπές των αεροπορικών μεταφορών έως το 2030, με σκοπό να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.