Τα χρωστούμενα του σφαγείου ύψους €569 χιλ. και ο χαμένος φάκελος στη Νομική Υπηρεσία

Όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8/1/2020, το σφαγείο Cypra κατακράτησε παράνομα το ποσό των €568.528 που αφορούσε τέλη σφαγής

viber image 2020 11 16 15 27 32 Coronavirus, Ελεγκτική Υπηρεσία, Σφαγείο Cypra

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το σφαγείο, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, αφού κατακράτησε παράνομα πόσο ύψους €568.528 το οποίο έπρεπε να κατατεθεί στο ταμείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε ότι υπάρχουν χρήματα που χρωστά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες στο συγκεκριμένο σφαγείο που εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8/1/2020, το σφαγείο Cypra κατακράτησε παράνομα το ποσό των €568.528 που αφορούσε τέλη σφαγής.

Όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης πρόκειται για χρηματικά ποσά που εισπράττονται από όλα τα σφαγεία και συγκεκριμένα από τους κτηνοτρόφους για να τα καταβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ όπως σημείωσε τρία σφαγεία χρωστούν 936 χιλ. ευρώ, ενώ συγκεκριμένο έχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς τα χρωστούμενα του ανέρχονται στις 569 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε διακανονισμός με τα σφαγεία για εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, χωρίς τόκους , γεγονός που πρέπει να διακανονιστεί σύντομα.

Ο κ. Πετρίδης, είπε ότι φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία αλλά όταν αναζητήθηκε δεν εντοπίστηκε και ζητήθηκε εκ νέου η υποβολή έκθεση γεγονότων, κάτι που έγινε και όπως φαίνεται από τις τελευταίες πληροφορίες έχει προχωρήσει το ζήτημα και θα το παρακολουθήσει η ομάδα ελέγχου που θα πάει σύντομα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Όπως είπε έχουν καταγράψει αυτά τα ευρήματα στην έκθεση τους που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 και παρουσιάστηκε ενώπιον της Βουλής τον Ιούνιο, ωστόσο δεν θα μάθαινε κανείς τίποτα αν δεν εντοπίζονταν τα κρούσματα στο εν λόγω σφαγείο.

Επίσης, εξήγησε ότι είχε συμβληθεί ο ανάδοχος τους με κτηνιατρικές υπηρεσίες και έπρεπε να εξασφαλίσει άδειες σχετικά με τη χρήση και απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων, κάτι που δεν έγινε για αυτό και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έπρεπε να πάρουν πίσω τη εγγύηση για αυτό και αποτάθηκαν στο πιστωτικό ίδρυμα που υπήρχε το χρηματικό πόσο και έκδωσε την επιταγή.

Ωστόσο, όταν εκδόθηκε η απόδειξη είσπραξης, η οποία ενσωματώνεται στα έσοδα του κράτους, έφτασε τηλεομοιότυπο από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σχετικά με αίτηση εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, με το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητική πιστής εκτέλεσης ύψους 54 χιλιάδων ευρώ.

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για αυτεπάγγελτη εξέταση αναμένεται να οδηγηθεί το ζήτημα που προέκυψε με την εγγυητική της εταιρείας Cypra με οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας για να μην εξαργυρωθεί στο όνομα της Δημοκρατίας.

Πηγή: Αντ1