Άγνωστα αεροπορικά ατυχήματα σημάδεψαν την ιστορία των Κυπριακών Αερογραμμών που κατά τα άλλα έμειναν στην ιστορία ως μια από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες.
Βαρύ πλήγμα ήταν η πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία παραμονές Χριστουγέννων του 1961. Αεροσκάφος τύπου Comet 4B κατέπεσε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας δυο λεπτά μετά την απογείωσή του. Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης, ενώ συνολικά 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 11 Κύπριοι.
Μια συντριβή, η οποία παρέμεινε στην ιστορία ως κι ένα απ’ τα «μυστήρια» της εταιρείας και σχολιάστηκε αρκετά κατά τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν αυτή του 1967 στο Καστελόριζο. Η συντριβή αυτή εξάλλου ηγέρθη ως ζήτημα προς συζήτηση και στην Βουλή σε συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2011.
H πτήση 284 των Κυπριακών Αερογραμμών με αεροσκάφος de Havilland Comet το είχε ως προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Συνετρίβη πάνω από το Καστελόριζο και σκοτώθηκαν και οι 66 επιβαίνοντες σε αυτό. Σημειώθηκε έκρηξη στον θάλαμο επιβατών.
Το αεροσκάφος αναχώρησε, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού στην Αθήνα, Ελλάδα. Αργότερα το αεροσκάφος αναχώρησε από την Αθήνα για τις ανάγκες τακτική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, προς την Λευκωσία.
Περίπου 45 λεπτά μετά την απογείωση, ο έλεγχος του αεροσκάφους μεταφέρθηκε από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (ATC) των Αθηνών, στους ομολόγους τους στη Λευκωσία. Το πλήρωμα επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου, με τους ελεγκτές στη Λευκωσία, αλλά όταν ο Πύργος Ελέγχου της Λευκωσίας ανταποκρίθηκε δεν υπήρξε η ανταπόκριση από το αεροσκάφος.
Ο λόγος που η πτήση αυτή παραμένει μυστήριο, είναι οι αναφορές ότι στο συγκεκριμένο αεροπλάνο επρόκειτο να επιβαίνει ο Γεώργιος Γρίβας ο οποίος λίγες μέρες μετά έλαβε μέρος στις Επιχειρήσεις της Κοφίνου εναντίον Τουρκοκυπρίων ενόπλων. Σχετικό δημοσίευμα του gr.euronews για το ατύχημα αυτό αναφέρει ότι τις φήμες ότι στόχος δολιοφθοράς ήταν ο Γεώργιος Γρίβας τροφοδότησε ο βρετανικός Τύπος και συγκεκριμένα οι εφημερίδες Ντέιλι Μίρορ, Ντέιλι Εξπρές και Ίβινινγκ Σταρ.
Discussion about this post