Τα self-test δημιουργούν κουλτούρα – Τα ζητούν οι πολίτες

σωστή χρήση των self-test φαίνεται ότι δίνει ασφαλή αποτελέσματα.

cache 728x3000 Analog medium 1366010 71044 30122021 1 SELF TEST

Η σωστή χρήση των self-test φαίνεται ότι δίνει ασφαλή αποτελέσματα, εξηγεί στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τονίζοντας ότι οι πολίτες «πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στο επιπρόσθετο φύλλο οδηγιών που ο φαρμακοποιός τους προμηθεύει μαζί με τη συσκευασία που παραλαμβάνουν». 

 

«Από τη μέχρι τώρα χρήση των self-test», είπε η κ. Ισσέγιεκ «βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ αξιόπιστα αφού αρκετοί πολίτες οι οποίοι εξετάζονται στο σπίτι τους και έχουν θετικό αποτέλεσμα απευθύνονται στη συνέχεια κοντά μας και υποβάλλονται σε rapid-test από επαγγελματία υγείας, και επιβεβαιώνεται το θετικό αποτέλεσμα ή κάποιοι απευθύνονται σε κλινικά εργαστήρια ή στον προσωπικό τους γιατρό για την επαλήθευση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Τσιούτης: Θετικός 1 στους 50 που υποβάλλεται σε τεστ

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση ένα άτομο να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο self-test και σε μια δεύτερη εξέταση το αποτέλεσμα να είναι θετικό, η κ. Ισσέγιεκ ανέφερε ότι «και στα rapid-test και στις μοριακές ακόμα εξετάσεις μπορεί ένα αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και εάν επαναληφθεί μετά από κάποιες ώρες ή την επόμενη ημέρα η εξέταση το άτομο να αποδειχθεί θετικό. Εμείς εκείνο που λέμε στους πολίτες είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνει ο φαρμακοποιός τους».

Εξήγησε παράλληλα ότι «επειδή στο φύλλο οδηγιών που περιλαμβάνεται στη συσκευασία των self-test διαπιστώθηκε έγκαιρα από το υπουργείο Υγείας ότι υπήρχε ένα λάθος εικονίδιο, μόνο στην ελληνική μετάφραση, το Υπουργείο μας έχει προμηθεύσει από την πρώτη στιγμή με δεύτερο φύλλο οδηγιών το οποίο οι φαρμακοποιοί συνήθως βάζουν στην τσάντα που δίνουν στους πολίτες μαζί με τη συσκευασία των self-test». Από τη μέχρι τώρα εμπειρία, είπε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, «διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν σωστά τα τεστ και μάλιστα βλέπουμε ότι άρχισε να αναπτύσσεται και κουλτούρα μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα ότι πρέπει να εξετάζονται πριν από κάθε έξοδό τους ή μετά από κάποια συνάθροιση στην οποία συμμετείχαν». «Αυτό είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη διότι η αυτοεξέταση συμβάλλει στην προσπάθεια για διαχείριση της πανδημίας. Από την άλλη, βλέπουμε ότι έχουμε και θετικά αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώνονται ως κρούσματα και ακολουθεί η διαδικασία της απομόνωσης, κάτι το οποίο επίσης είναι πολύ θετικό».

Όλη αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, «μας δίνει και εμάς ένα αίσθημα ικανοποίησης ότι συμβάλλουμε έμπρακτα ως επαγγελματίες υγείας στην όλη προσπάθεια και αποδεικνύει παράλληλα ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Τα self-test, υπενθύμισε, «δίνονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε άτομα που έχουν λάβει τις δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου και είναι εγγεγραμμένα στο ΓεΣΥ. Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο ή έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο αλλά δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τα τεστ από σημεία που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας».

Με τη χρήση των τεστ αυτών, τόνισε, «υπάρχει και μια συνεχής εξέταση και έλεγχος και των ατόμων που είναι εμβολιασμένα και μπορεί να επαναπαύονται κάπως ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό. Οι πολίτες μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει την πρακτική του self-test και κάποιοι οι οποίοι έχουν πάρει τη μια δωρεάν συσκευασία που δικαιούνται επανέρχονται και θέλουν να αγοράσουν δεύτερη συσκευασία από τα φαρμακεία». Πρόκειται είπε, «για μια πρακτική η οποία ακολουθείται με επιτυχία εδώ και αρκετούς μήνες σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρχισε να γίνεται συνήθεια πλέον στον κόσμο το ότι πρέπει να αυτοελέγχονται πριν από τις εξόδους τους ή για να νιώθουν και οι ίδιοι ασφαλείς τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους γύρω τους».

Οι τιμές στις οποίες διατίθενται τα self-test, είπε η κ. Ισσέγιεκ, «είναι αρκετά προσιτές και τα τεστ δίνονται, είτε σε συσκευασίες οι οποίες περιέχουν αριθμό τεστ, ανάλογα με την εταιρεία είτε και ένα-ένα».

Καταλήγοντας, η κ. Ισσέγιεκ τόνισε ότι πρέπει «να θυμόμαστε ότι το αποτέλεσμα των self-test δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς SafePass».

Προσπάθειες για επέκταση του ωραρίου δειγματοληψίας

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επεκταθεί το ωράριο διενέργειας rapid-test από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Μιλώντας στην τηλεόραση «Άλφα» ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν αποκλείεται με τη νέα χρονιά να γίνει μια συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των φαρμακείων ούτως ώστε να μπορούν καλύτερα να επιτελέσουν τον ρόλο τους εν καιρώ πανδημίας». Κληθείς να σχολιάσει τον μειωμένο αριθμό κέντρων δειγματοληψίας που καλύπτουν μόνο εμβολιασμένους πολίτες, αλλά και φαρμακείων που θα λειτουργούν τις μέρες των αργιών, ανέφερε πως θα έχει επικοινωνία με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου «για να αυξηθεί ο αριθμός των διανυκτερευόντων φαρμακείων τις επόμενες των ημερών».

«Θα το ξαναδούμε αυτό το θέμα για να αυξήσουμε αυτά τα κέντρα. Έχω πάει προσωπικά να κάνω το rapid-test σε φαρμακεία και κέντρα δειγματοληψίας σε διαφορετικές περιπτώσεις. Πήγα 26 Δεκεμβρίου μια εορταστική ημέρα εκεί που πηγαίνει όλος ο κόσμος και περίμενα 10 λεπτά. Θα μιλήσω όμως με την πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να ζητήσουμε να αυξηθούν τα φαρμακεία που θα είναι διανυκτερεύοντα αυτές τις ημέρες», ανέφερε.

Αποτελέσματα των τεστ

Τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των τεστ είναι αρνητικά και σε δεύτερη εξέταση το άτομο παρουσιάζεται θετικό στον ιό, κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παράξενο», είπε ο κ. Τσιούτης και εξήγησε: «είναι κάτι που γνωρίζουμε και παρατηρούμε συχνά, ειδικά σε άτομα νέα και σε άτομα εμβολιασμένα. Μάλλον επειδή ήδη υπάρχει κάποιου βαθμού ανοσία, κάνουν μεν συμπτώματα, όμως δεν εκφράζουν τον ιό σε μεγάλες ‘’ποσότητες’’ στο αναπνευστικό τους και γι’ αυτό τα τεστ, ειδικά τα rapid-test, βγαίνουν αρνητικά τις πρώτες μέρες συμπτωμάτων. Δεν είναι μειονέκτημα των τεστ, είναι ένα χαρακτηριστικό τους, αφού εντοπίζουν τον ιό όταν αυτός βρίσκεται στο αναπνευστικό μας, πάνω από μία συγκεκριμένη ‘’συγκέντρωση’’. Είναι ένας λόγος που λέμε πως, ακόμα και με αρνητικό τεστ, άτομα με συμπτώματα πρέπει να παραμένουν περιορισμένα και να επαναλαμβάνουν το τεστ. Μπορούν είτε να επαναλάβουν το rapid-test την επόμενη μέρα, είτε να κάνουν μοριακό τεστ PCR (είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο είτε μετά από παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό). Επειδή το PCR είναι πιο ευαίσθητο από το rapid, μπορεί να εντοπίσει τον ιό στο αναπνευστικό νωρίτερα και σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με το τεστ αντιγόνου».

philenews.com