Τα σενάρια για τις χαλαρώσεις του Μάρτη – Σχολεία, εστιατόρια, συναθροίσεις και sms

Οι σκέψεις για Σχολεία, εστιατόρια, συναθροίσεις και sms

523811F7 D684 4509 AA0D AF3EAB23B0E1 Χαλαρώσεις μέτρων

Αλλεπάλληλες προβλέπεται να είναι οι συσκέψεις την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, την επιδημιολογική ομάδα αλλά και με  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να καταλήξουν και σε οριστικές αποφάσεις για τις νέες χαλαρώσεις που αναμένονται από 1η Μαρτίου. 

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟΜΕΓΚΑ, οι χαλαρώσεις ενδέχεται να είναι σε δύο επίπεδα, 1η Μαρτίου και ακολούθως από τις 16 Μαρτίου.

ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Α` φάση χαλάρωσης: 1η Μαρτίου
Β` φάση χαλάρωσης: 16 Μαρτίου

ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στο πρώτο επίπεδο, εντάσσονται τα σχολεία. Το σκεπτικό για επιστροφή και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο και επικρατέστερο είναι η επιστροφή των μαθητών της Α` και Β` Λυκείου 1η Μαρτίου και 16 Μαρτίου του Γυμνασιακού κύκλου. Το δεύτερο κάνει λόγο για επιστροφή όλων των βαθμίδων από 1η Μαρτίου.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 
Σενάριο Α΄: Το επικρατέστερο
1η Μαρτίου: Επιστροφή Α` και Β` Λυκείου
16 Μαρτίου: Επιστροφή Γυμνασιακού κύκλου
Σενάριο Β`: Επιστροφή όλων των σχολικών βαθμίδων 1η Μαρτίου

Από 1η Μαρτίου φαίνεται να “ξεκλειδώνει” επίσης ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων για προσωπική εκγύμναση σε εσωτερικούς χώρους, το άνοιγμα των ωδείων και σχολών χορού καθώς επίσης τη διεξαγωγή μουσικών και άλλων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους ενώ  αναμένεται να αρχίσουν ξανά οι αθλητικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 

“Με τις πιέσεις για επαναλειτουργία των χώρων εστίασης να είναι ασφυκτικές και την κατεπείγουσα ανάγκη για οικονομική “τόνωση” τους, η διυπουργική επιτροπή ψάχνει την φόρμουλα, ώστε να ανεβάσουν ξανά ρολά και φυσικά αυτή να πάρει αρχικά το πράσινο φως από την επιδημιολογική ομάδα. Ο τελικός λόγος είναι ωστόσο στην κυβέρνηση. Οι σκέψεις έλεγαν για άνοιγμα τους το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη ένεκα και των αποκριών και με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Παρόλα αυτά, όπως αποκάλυψε έγκυρη πηγή, η επαναλειτουργία τους τίθεται στο δεύτερο στάδιο χαλαρώσεων και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου.”

ΠΟΤΕ ΕΠΑΝΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Αρχική σκέψη: Πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα
Επικρατέστερη ημερομηνία επαναλειτουργίας: 16 Μαρτίου

ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ 8998 

Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι οι συναθροίσεις και οι διακινήσεις. Η πλειοψηφία των μελών της επιδημιολογικής ομάδας θέλουν να διατηρήσουν αν είναι δυνατό μέχρι τέλος Μαρτίου τους  συγκεκριμένους περιορισμούς. Παρόλα αυτά, με πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο υγείας, το 8998 πιθανόν να καταργηθεί 16 Μαρτίου αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί να παραμείνει.

ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
8998: Πιθανή κατάργηση 16 Μαρτίου
Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00 για όλο τον Μάρτιο

“ΝΑΙ” ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Από την άλλη όπως αποκάλυψε έγκυρη πηγή στο ΟΜΕΓΚΑ, η επιδημιολογική ομάδα στην τελευταία της τηλεδιάσκεψη άναψε πράσινο φως για επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Προϋπόθεση όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά είναι οι επισκέπτες να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό εξέτασης ενώ ενδέχεται προηγουμένως να διευθετείται η επίσκεψη μέσω τηλεφώνου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ωστόσο πότε θα υλοποιηθεί χρονικά.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 

Η Κύπρος πάντως “θωρακίζεται” και με τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα και με τον ECDC η χώρα παρέλαβε μέχρι σήμερα 64395 δόσεις των εμβολίων. 7200 από την Astrazeneca, 2400 από τη Μοderna και 54795 από την Pfizer. Το 86% σχεδόν έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, ενώ μέχρι στιγμής 581 πρόσωπα έλαβαν το εμβόλιο της Astrazeneca και 420 της Moderna.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 
Παραλήφθηκαν μέχρι σήμερα: 64395 εμβόλια
AstraZeneca: 7200 δόσεις/ Εμβολιάστηκαν 581 πρόσωπα (8,1%)
Moderna: 2400 δόσεις/ Εμβολιάστηκαν 420 πρόσωπα (17,5%)
Pfizer: 54,795 δόσεις/ Εμβολιάστηκαν 43,614 πρόσωπα (85,7%)

Ενώ σύμφωνα με τον ECDC μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε το 60% των προσώπων 80 ετών και άνω.

Πηγή: Omega