Τα ταξίδια Κυπρίων στις γιορτές καταρρίπτουν το ρεκόρ του 2019

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

aeroplano Γιορτές, ταξίδια

Αυξημένα είναι τα ταξίδια των Κυπρίων κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους – όπως ήταν και το καλοκαίρι – και αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019, με τους προορισμούς που παραμένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο να περιλαμβάνουν την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ο αριθμός των ταξιδιών των Κυπρίων στο εξωτερικό το 2023 θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του 2019, που ήταν γύρω στα 1,3-1,4 εκ. ταξίδια.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν αναμένεται αυτές τις ημέρες αυξημένος φόρτος εργασίας, καθώς βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα των Χριστουγέννων και ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων είναι διεκπεραιωμένος.

Σημείωσε πως όσοι δεν έκαναν κράτηση μέχρι τώρα, ίσως να δυσκολευτούν να βρουν θέση σε αεροπορικό μεταφορέα για να ταξιδέψουν ή και κατάλυμα διαμονής και αν βρουν θα κληθούν να πληρώσουν σε τιμές που θα είναι «πραγματικά ψηλές».

Εξήγησε περαιτέρω ότι υπάρχουν προκαθορισμένα ταξιδιωτικά πακέτα στα οποία ο πράκτορας έχει αγοράσει συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένη τιμή και η τιμή δεν μεταβάλλεται.

Πρόσθεσε πως εάν κάποιος θέλει να φτιάξει το δικό του πακέτο με διαφορετικές πτήσεις που εξυπηρετούν τον ίδιο ή να περιλάβει προορισμό στον οποίο δεν υπάρχουν προαγορασμένες θέσεις σε πτήσεις, είναι κατανοητό ότι θα αγοράσει θέση σε πτήση «με ό,τι βρει στο παζάρι» και ως εκ τούτου σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή μεταβάλλεται.

Σημείωσε επίσης ότι οι τιμές των ταξιδιών δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές πέραν της πληθωριστικής αύξησης που παρουσιάζεται σε όλους τους τομείς, «για αυτό και ο ψηλός αριθμός Κυπρίων που ταξιδεύει».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η αύξηση στα ταξίδια των Κυπρίων τροφοδοτήθηκε και από το γεγονός ότι σε σχέση με το 2019 υπάρχουν περισσότεροι προορισμοί λόγω καλύτερης συνδεσιμότητας και τον χειμώνα.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους κυριότερους προορισμούς που επιλέγουν αυτή την περίοδο οι Κύπριοι ταξιδιώτες ανέφερε πως οι προορισμοί που παραμένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο αφορούν παραδοσιακές επιλογές όπως την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά τον χειμώνα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις.

Πρόσθεσε πως επιλέγονται και πιο μακρινά ταξίδια όπως στην Άπω Ανατολή, όμως σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

«Είμαστε παραδοσιακοί στις προτιμήσεις μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι οι προτιμήσεις εξαρτώνται και από τις διαθέσιμες πτήσεις, επειδή όταν κάποιος θα πάει ταξίδι για 4 ημέρες σαφέστατα στο κάδρο των επιλογών μπαίνουν κατά προτεραιότητα προορισμοί για τους οποίους υπάρχουν απευθείας πτήσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ