Τατάρ: Απαράδεχτες χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ε/κ πλευράς σε παρουσίαση του νέου πολιτικού οράματος του

Επανέλαβε τη θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο χωριστών κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο.

tatar2104

Το νέο πολιτικό του όραμα για λύση στη βάση “δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στην Κύπρο” παρουσίασε ο Τ/κ ηγέτης στον βραβευμένο με Νόμπελ χημείας Τούρκο επιστήμονα Δρ. Αζίζ Σαντζιάρ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που είχαν σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε και τη διοργανώτρια της τηλεδιάσκεψης, Δρ. Νεντιμέ Σέρακιντζι, «σύμβουλο υγείας» της «προεδρίας», την οποία ο Σαντζιάρ χαρακτηρίζει ως «πνευματική του κόρη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, παρά την ελαστικότητα που επέδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν είχαν αποτέλεσμα οι συνομιλίες για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας λόγω των «απαράδεχτων προτάσεων» της ελληνοκυπριακής πλευράς. Υποστήριξε επίσης ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και συνεχίζει να ενεργεί με σκοπό να μετατρέψει το νησί σε ελληνικό.

Ισχυριζόμενος ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ έναν συνεταιρισμό που το «δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα» προσπαθεί να μετατρέψει υπέρ του. Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της προστασίας αυτού που αποκάλεσε «το δίκαιο και τα δικαιώματά» τους στον εναέριο χώρο και στη «Γαλάζια Πατρίδα» για την ασφάλεια της Τουρκίας και για να μπορεί ο τουρκοκυπριακός «λαός» να ζει με ασφάλεια.

Επανέλαβε και τη θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο χωριστών κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο.

Στη δική του παρέμβαση, ο Δρ. Αζίζ Σαντζιάρ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται και δεν θα δεχτεί τους Τουρκοκύπριους ως ίσους με την ίδια και είπε ότι “είναι ανάγκη να μεταφερθούν στις νέες γενιές ο αγώνας που διεξήγαγαν οι Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς”.