Η πενταμερής για το Κυπριακό είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά, δήλωσε ο νέος Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν να στηρίξουν “τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων (με τον κ. Αναστασιάδη). Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η πενταμερής είναι μια ευκαιρία να θέσουν τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις τους έξω από τα παρόντα καλούπια. Όπως είπε εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι “θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/κ”.
Για τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “λέγεται ότι έχει αποσυρθεί” αλλά κατά τη γνώμη του “με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά” τους στο Κυπριακό. “Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”, ανέφερε.
“Θα προστατεύσω και τα συμφέροντα της Τουρκίας”
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί” και υπενθύμισε τα λόγια του Σοκουλού Μεχμέτ Πασά έπειτα από την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα του οθωμανικού ναυτικού που ακολούθησε το 1573 από τους Σταυροφόρους: “Εμείς κόψαμε το χέρι σας παίρνοντάς σας στην Κύπρο. Εσείς νικώντας το ναυτικό μας ξυρίσατε τη γενειάδα μας. Το κομμένο χέρι δεν αναπληρώνεται, αλλά η ξυρισμένη γενειάδα μεγαλώνει πιο άγρια”. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεράπευσε γρήγορα τις πληγές της και δημιούργησε το ισχυρότερο ναυτικό στην Μεσόγειο, ενώ οι Σταυροφορίες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της Κύπρου. “Η Κύπρος για όλες τι χώρες της περιοχής είναι σημαντική τόσο από στρατηγικής και από εμπορικής άποψης αλλά πιο σημαντική είναι για την Τουρκία. Εάν η Κύπρος περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης λέγοντας πως “ασφαλώς ως Τ/Κ για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και το δίκαιό μας χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της, αλλά και η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη τη συμβολή των Τ/κ”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “αυτός είναι ο λόγος που ως δύο αδελφικά κράτη και άνθρωποι του ιδίου έθνους πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλά και να συνεργαστούμε. Είμαι αυτής της άποψης. Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα”.
Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε πως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας ήταν ένα σημείο καμπής. “Τώρα στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι. Απέναντι στα δικά τους βήματα κάνουμε κι εμείς βήματα”, ανέφερε. Όπως είπε “ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πρότεινε ένα συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) αλλά το δίδυμο Ε/Κ – Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος, μέχρι τώρα δεν απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόταση. Γιατί αυτό; Επειδή στόχος τους είναι εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας την Τουρκία και την ‘τδβκ’. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”.
“Έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό”
Για τον χάρτη που κατέθεσε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν τον έχει δει αλλά “ούτε η τότε ’κυβέρνηση’ γνώριζε γι αυτό, ούτε οι τότε ‘πρωθυπουργός’ και ’υπέξ’ τον είχαν δει”. “Ο χάρτης λέγεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά κατά τη γνώμη μου με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/Κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”.
Ερωτηθείς για την περίοδο Ακιντζί, ο νέος Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό τα οποία εγώ δεν θα τα έκανα. Δεν θα έθετα υπό συζήτηση τη συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας. Χωρίς να πάρω αυτό που θέλουμε, χωρίς να τα θέσω υπό εγγύηση, δεν θα κατέθετα χάρτη. Ακόμη και αν έφτανα στο σημείο να καταθέσω χάρτη δεν θα συμπεριελάμβανα σε αυτόν την Μόρφου και άλλους οικισμούς. Δεν θα έκανα βήματα που θα οδηγούσε τον ‘λαό’ μας ξανά στην μετανάστευση. Κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν θα έκανα λανθασμένες δηλώσεις”.
Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές του στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι “εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/Κ”.
“Η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει να ζει”
Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε ότι “εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση. Ασφαλώς εν συντομία εμείς εκφράσαμε τη δική μας θέση και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του. Είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τις νέες σκέψεις μας και προσεγγίσεις μας έξω από τα παρόντα καλούπια. Κατ’ εμένα η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά. Τί θα γίνει μετά από αυτό; Η ‘τδβκ’όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ζει και θα συνεχίσει να ζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το ‘κράτος’ μας και τον ‘λαό’ μας”.
Σε ερώτηση για πίκνικ που θέλει να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η δήλωση για πίκνικ αντικατοπτρίζει την άποψή μας για το μέλλον”. “Θέλουμε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να μην είναι πλέον νεκρή πόλη και να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της χώρας μας. Αυτό φυσικά θα γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ”, είπε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι τους χαροποιεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και πως Ερντογάν τους προσφέρει ισχυρή στήριξη για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ