Τατάρ: Ο Πάπας θεώρησε πολύ το να μας πει ένα «γεια»

Νέα παράπονα για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

imagew 68 ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, Τατάρ

Νέα παράπονα εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο. 

Όπως καταγράφει η Επισκόπηση του τουρκικού και τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών, ο παράνομος  Bayrak (15.12.21, brtk.net) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας πνευματικός ηγέτης όπως ο Πάπας Φραγκίσκος να έρχεται στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού, στο όνομα της ανθρωπότητας, της ειρήνης και της συναίνεσης και να συναντάται μόνο με την χριστιανική κοινότητα σε μιαν χώρα στην οποία υπάρχει διαφωνία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το Κοράνι που διοργανώθηκε από την λεγόμενη προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων του καθεστώτος στο τζαμί Χαλά Σουλτάν, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής αναφερόμενος στην πρόσκληση που ο ίδιος είχε αποστείλει στον Πάπα:

«[…] Θεώρησε πολύ το να μας πει ένα ‘γεια’. Ναι, είμαστε Μουσουλμάνοι, είμαστε Τούρκοι της Κύπρου. Του απέστειλα μιαν πολύ ειλικρινή πρόσκληση. Είπα ‘ελάτε και συναντηθείτε και μαζί μας και με τον επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων’. Με το να επισκεφτεί μόνο την νότια Κύπρο και να λέει ‘συναντήθηκα με Τουρκοκύπριους’ είναι μια αδικία που γίνεται σε βάρος μας. Εμείς ουδέποτε το δεχόμαστε αυτό.

Έχουμε εκλεγμένες αρχές, έναν επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων τον οποίο διόρισε το κράτος. Αν θα γίνει επισήμως μια συνάντηση, οι αρχές είναι γνωστές. Τελικά, αυτός ο αγώνας συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Για να μπορεί να υπάρχει ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει άτομα με πίστη, χαρακτήρα, προσηλωμένα στην θρησκεία, που έχουν λάβει εκπαίδευση κατά τρόπο που επιβάλλει η εποχή και είναι έτοιμα να υπηρετήσουν τον λαό τους και βάσει αυτού είναι πολύ ωφέλιμο να γίνονται τέτοιες συναντήσεις για να μεταφέρουν σε αυτό το σημείο την αντίληψη της κοινωνίας

Το μήνυμα που θα δοθεί στην κοινωνία είναι το εξής: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μόνος. Έχει την βούληση και την πίστη να συνεχίσει την ύπαρξή του σε αυτή την χώρα με την εθνική του συνείδηση, την πνευματικότητα και την κουλτούρα του. Ως προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων έχετε την ευκαιρία να απευθύνεστε στον λαό σε διάφορες ευκαιρίες. Όλες αυτές οι ομιλίες πρέπει να ακούγονται, να λαμβάνονται υπόψη […] Τέτοιες συναντήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για ενίσχυση των δεσμών ανάμεσά μας. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι έχει πολύ σημαντικούς και αξιοπρεπείς εκπροσώπους σε αυτή την γεωγραφική περιοχή και ο τουρκοκυπριακός λαός που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους […]»

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ο τουρκοκυπριακός «λαός» δέχεται επιθέσεις και με την πνευματική έννοια για να αφανιστεί από το νησί, όμως η «ΤΔΒΚ» συνεχίζει να υπάρχει και να ενισχύεται παρ’ όλες τις δυσκολίες. Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και από αυτή την άποψη το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι αγωνίζονται όλοι μαζί για την επιβίωση και την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ».

Ισχυριζόμενος ότι στις διεθνείς συμφωνίες έχει κατοχυρωθεί η ύπαρξη δύο χωριστών λαών, πολιτισμών, δομών και δημοκρατιών στην χώρα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πνευματικότητα είναι σημαντική για να ενισχυθούν περισσότερο αυτά.