Τέλος στα μέτρα από 1η Μαρτίου; Σε δύο φάσεις οι χαλαρώσεις

Τέλος σε διαχωρισμό εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους; Τί θα γίνει με τα τεστ, διασκέδαση και συναθροίσεις.

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled Coronavirus

Παρελθόν αναμένεται να αποτελούν τα μέτρα και τα διατάγματα για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού από αρχές Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι νοσηλείες και ποσοστό θετικότητας θα μειώνονται σε αριθμούς που το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει.

Όπως αναφέρει σήμερα σε ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, οι Κυβέρνηση και οι ειδικοί επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε να εκπονήσουν ένα οδικό χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας και την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων μέχρι το καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο οδικός χάρτης των χαλαρώσεων θα χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Μοναδικό κριτήριο για την σταδιακή άρση των μέτρων φαίνεται να αποτελεί το σύστημα υγείας και οι νοσηλείες οι οποίες σύμφωνα και με τον Επιδημιολόγο Δρ Μιχάλη Βωνιάτη, εάν ο αριθμός των νοσηλειών σταθεροποιηθεί κάτω από 200 και αν σημειώνεται μείωση, τότε η υλοποίηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα είναι ευκολότερη.

Η πρώτη φάση των χαλαρώσεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η πρώτη φάση θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα Φεβρουαρίου και αναμένεται να περιλαμβάνει την αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορεί να συναθροίζεται σε οικίες, από 10 σε 15, την αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης από 8 σε 10 ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί μερικώς και ο αριθμός των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις.

Αν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να παρουσιάζει βελτίωση, η Κύπρος θα επιχειρήσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα την 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται σταδιακά να τερματιστεί ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, πληροφορίες του Famagusta.News αναφέρουν ότι το μέτρο “test to stay” το οποίο έχει εφαρμοστεί στην εκπαίδευση, δεν αποκλείεται πέραν την Εθνικής Φρουράς να εφαρμοστεί και στον υπόλοιπο ιδιωτικό ή και δημόσιο τομέα.

Η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων

Στη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, φαίνεται να επέρχεται σταδιακά ο τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, οι πολίτες θα έχουν απρόσκοπτη, πλέον, πρόσβαση ανεμβολίαστων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, γάμους και βαπτίσεις, ενώ θα επιτρέπεται ο χορός. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται για ένα διάστημα τα τεστ για ανεμβολίαστους να συνεχιστούν επί τόπου, πριν την είσοδο σε χώρους διασκέδασης ή και εστίασης.

Επιδημιολόγοι και Υπουργός Υγείας θα αναλύσουν τον οδικό χάρτη χαλαρώσεων την προσεχή Τρίτη στις 7:45 το πρωί, ενώ αν τελικά καταλήξουν στην τελική του μορφή, ο χάρτης θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί.

Οι όποιες αποφάσεις θα είναι πολιτικές, γι’ αυτό και ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Κυβέρνηση.

Famagusta.News με πληροφορίες από ΑΝΤ1