Test to stay: Επιφυλάξεις και ερωτηματικά από τους εκπαιδευτικούς

Οι προβληματισμοί μας ήταν τόσο έντονοι που ανέβαιναν και οι τόνοι, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ.Πολυβίου.

43338 Test to Stay, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ
Rapid Test σε Δημοτικά Σχολεία Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, Λευκωσία, Κύπρος, Διαγνωστικοί έλεγχοι για τη νόσο Covid-19, στα δημοτικά σχολεία. // Rapid Antigen Testing in Primary Schools, Macedonitissa A’ Primary School, Lefkosia, Cyprus, Rapid antigen testing for COVID-19, in primary schools.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Υγείας και Παιδείας με τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, το πιο πιθανόν σενάριο είναι να  τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο «test to stay» στα σχολεία, την ερχόμενη Δευτέρα.

ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου μίλησε για τις δύο επιλογές που υπήρξαν προτεινόμενες όσον αφορά το μέτρο Test to Stay το οποίο θα είναι προαιρετικό και το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι η μια επιλογή ήταν να εφαρμοστεί την Πέμπτη και η άλλη την Δευτέρα,  οποία είναι και η επικρατέστερη επιλογή. Σημείωσε ότι ο έλεγχος θα γίνεται από επαγγελματίες υγείας, το πρωί πριν μπουν στο σχολείο τα παιδιά.

Πρόσθεσε πως τέθηκε το ερώτημα πως γίνεται τα παιδιά το πρωί να θεωρούνται στενή επαφή και το απόγευμα να κυκλοφορούν ελεύθερα.

“Δεν θα δίνεται, ούτε θα αποστέλνετε μήνυμα για τα παιδιά που θα κάνουν το τεστ αλλά θα ενημερώνεται η διεύθυνση του σχολείου για να ξέρει ότι αυτό το παιδί έκανε τεστ και θα δικαιούται να είναι στην τάξη. Ο κ. Τσιούτης μας είπε ότι ο ορισμός στενή επαφή δεν εξαιρεί κανένα και αφορά στη διαχείριση και το τεστ αφορά παιδιά που είτε είναι εμβολιασμένα, είτε όχι. Με αυτά τα δεδομένα, εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και θα αναμένουμε και σήμερα την αναλυτική ανακοίνωση για να δούμε και γραπτώς όσα συζητήσαμε χθες”. 

Το μέτρο, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην συνάντηση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα μήνα, μόνο στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

“Δεν μας έδωσαν εξήγηση γιατί δεν θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία”, ανέφερε ο κ. Πολυβίου.

“Οι προβληματισμοί μας ήταν τόσο έντονοι που ανέβαιναν και οι τόνοι.Για μας αυτό το μέτρο μπορεί να είναι και ανέφικτο. Ένας επαγγελματίας θα έρχεται να κάνει τεστ σε ένα σχολείο και θα κάνει το ίδιο σε δυο με τρία γειτονικά σχολεία. Μέχρι να εκδώσει το αποτέλεσμα και να πάει στο άλλο σχολείο θα πηγαίνει η πρώτη ώρα. Άρα πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί και θα υπάρχει μια αναστάτωση για τις υπόλοιπες διδακτικές περιόδους”.

FamagustaNews