Θύελλα αντιδράσεων για το «test to stay» από τους εκπαιδευτικούς

«Με αυτή την απόφαση καταργείται για τα σχολεία ο όρος στενή επαφή, τουλάχιστον με τον τρόπο που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία»

schools 12 Εκπαιδευτικοί

Θύελλα αντιδράσεων, αναστάτωση και ανασφάλεια έχει προκαλέσει η νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές που είναι στενή επαφή, εφόσον υποβάλλονται καθημερινά και για πέντε ημέρες, σε rapid test.

Το θέμα θα τεθεί σε συνελεύσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Μάλιστα, στην ΠΟΕΔ συνέρχονται εκτάκτως με σκοπό να εξουσιοδοτηθεί η ηγεσία της οργάνωσης για λήψη πιθανών μέτρων, ακόμη και απεργιακών. Για δύο μέτρα και δύο σταθμά μίλησαν στον «Φ» δάσκαλοι και καθηγητές, αναφέροντας πως έχουν άλλη αντιμετώπιση οι στενές επαφές στην κοινότητα και άλλη στο σχολείο. «Είναι δυνατόν να μετατρέψουμε το σχολείο σε ιατρείο;», διερωτήθηκαν μεταξύ άλλων. Προβληματισμός επικρατεί και στους οργανωμένους γονείς Δημοτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι σημειώνουν ότι συνεχώς αυξάνονται τα rapid test στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας ανέφερε στον «Φ» ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδραστικά μέτρα. «Με αυτή την απόφαση καταργείται για τα σχολεία ο όρος στενή επαφή, τουλάχιστον με τον τρόπο που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία», είπε και πρόσθεσε ότι στις στενές επαφές όταν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος (όπως η πλειοψηφία των μαθητών), προβλέπεται αυτοπεριορισμός.

«Οι μαθητές θα είναι στενές επαφές και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν μέσα στον σχολικό χώρο. Υπάρχει σοβαρότατος προβληματισμός. Ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στα σχολεία. Τι θα γίνει όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα; Τι θα γίνει αν κάποιος μαθητής – στενή επαφή είναι καλά το πρωί και επιδεινωθεί το μεσημέρι; Ποιος θα τον ελέγξει; Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, θα αναλάβουν ρόλο νοσηλευτή; Γιατί υπάρχει διάκριση για τη διαχείριση της στενής επαφής μέσα στα σχολεία και τη διαχείριση της στενής επαφής στην κοινότητα;». Για τους εκπαιδευτικούς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, είπε, προσθέτοντας ότι εμπεριέχονται πολλοί κίνδυνοι.

Έντονα προβληματισμένος παρουσιάστηκε στον «Φ» και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους. «Γιατί δεν λήφθηκε ανάλογο μέτρο και στην κοινότητα, εφόσον είναι τόσο ασφαλές; Ποια η διαφορά της στενής επαφής στο σχολείο; Είναι δυνατόν να μετατρέψουμε το σχολείο σε ιατρείο; Με τόσα κρούσματα, οι νοσηλευτές όλη μέρα θα χρειάζεται να κάνουν τεστ. Τι θα γίνει με τη διδασκαλία;», είπε και πρόσθεσε: «Διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν, ενώ έχουμε τέτοια έξαρση της πανδημίας, να έχουμε όλα τα παιδιά στο σχολείο. Στο παρελθόν και σε ύφεση, κλείναμε ακόμη και τμήμα για κάποιο κρούσμα».

Μας βομβαρδίζουν καθημερινά με νέες αποφάσεις, είπε. «Ούτε συζητούν μαζί μας, ούτε μας προειδοποιούν». Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα και δημιουργεί αναστάτωση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς είναι ότι «στην ουσία επιτρέπεται σε μαθητές που πιθανόν να είναι κρούσματα, να κυκλοφορούν για κάποιες μέρες στο σχολείο». Εξάλλου, είπε, υπάρχει και ο φόβος μήπως δεν ανιχνευθεί ο ιός στο τεστ.

Διχογνωμία και στους οργανωμένους γονείς

Διίστανται οι θέσεις των οργανωμένων γονέων μπροστά στο μέτρο των «test to stay» στα σχολεία. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, ανέφερε ότι «την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η αύξηση των rapid test, από ένα σε δύο. Τώρα έρχονται, στην πραγματικότητα, να τα εφαρμόσουν σε καθημερινή βάση», καθώς όπως είπε πολλά παιδιά είναι στενή επαφή.

Αναρωτήθηκε, παράλληλα, κατά πόσο το μέτρο θα υποβοηθήσει να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, υπό τη σκοπιά ότι αυτά θα προσφέρουν ποιοτικό μαθησιακό χρόνο. Όπως επίσης και αν αξίζουν οι θυσίες και η ταλαιπωρία των παιδιών με αντάλλαγμα την εκπαίδευση που τώρα τους προσφέρεται. Επιπλέον, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την ψυχολογία των παιδιών. «Για τα μέτρα ούτε μας ρώτησε κανένας, ούτε λάβαμε συμβουλευτικό ρόλο». Πάντως, είπε, ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από μερίδα γονέων.

Διαφορετική ήταν η θέση του προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπου Διονυσίου, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν αρκετές απορίες, όμως είναι θετικοί. «Εμείς βρίσκουμε θετικό ότι κερδίζεται χρόνος και ότι οι στενές επαφές μένουν στο σχολείο, εφόσον είναι αρνητικές. Όμως, χρειαζόμαστε διευκρινίσεις. Θα υπάρχει καθημερινά συνεργείο σε όλα τα σχολεία; Αν δεν υπάρχει, ποιος θα κάνει τα τεστ στα παιδιά;».  Επιπλέον, είπε ότι το μέτρο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να μένουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους. Πάντως, ανέφερε ότι αναμένεται μερίδα γονέων να αντιδράσει.

philenews.com