Τι αναφέρει το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων των 27 της ΕΕ για Τουρκία

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων απο τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ

ευ Αρχηγοί κρατών ΕΕ

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων, υποστήριξη της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, μόνιμη προειδοποίηση επί κυρώσεων, αλλά και μια θετική ατζέντα με την Τουρκία με παρακολούθηση της εξέλιξης των πραγμάτων το Δεκέμβριο, αποφάσισαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την 1η ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:

“Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης με την Τουρκία. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά”.

Ακολούθως, “η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις άμεσες διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν”.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πρέπει να σταματήσουν”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου”.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ”. “Περιμένει το ίδιο και από την Τουρκία”, προστίθεται.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συνομιλιών), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή των γραφείων του ΟΗΕ” αναφέρεται.

Ακολούθως, “υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συνεχιστεί εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Κομισιόν και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να εκπονήσουν σχετική πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της για την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, “σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου”.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “καλεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της”.

“Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας”, καταλήγουν τα συμπεράσματα.

Μετά από δύο διακοπές για διαβουλεύσεις, τέσσερα προσχέδια συμπερασμάτων και μια εξαμερή διάσκεψη των ενδιαφερομένων μερών και συζητήσεις από τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης μετά την αλλαγή της ροής της ατζέντας, οι 27 κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που ικανοποιεί τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και την Ελλάδα.

Aναλυτικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ έκανε λόγο για εντατικές συζητήσεις στρατηγικής, ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, μετά από ειδική προετοιμασία.

Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θέλει να δώσει την ευκαιρία στο διάλογο, αλλά ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι αφενός παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των αρχών της, αφετέρου ότι μπορεί να προσφέρει μια θετική ατζέντα, αν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ακολούθως ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις σε 40 άτομα από την Λευκορωσία που ευθύνονται για τη βία τη νοθεία και την καταστολή στη χώρα αυτή μετά τις παράτυπες εκλογές του Αυγούστου.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα λέγοντας ότι “κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει”. Σημείωσε ότι για τις εντάσεις ευθύνονται οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, χαιρέτισε τον διάλογο με την Ελλάδα και επέκρινε τη συνεχιζόμενη δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Η Πρόεδρος έκανε λόγο για ετοιμότητα της ΕΕ να λάβει μέτρα με εργαλειοθήκη “που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα”, αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τη δέσμευση για ειρηνική επίλυση των διαφορών”.

Όπως τόνισε “δε θέλουμε όμως να συμβεί αυτό”, και αντέτεινε τη θετική ατζέντα με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και του εμπορίου, αλλά και τη συνέχιση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις των ηγετών ο Πρόεδρος Μισέλ, έκανε λόγο για σημαντικό διάλογο που δείχνει ότι η ΕΕ παίρνει σοβαρά τις συνέπειες από τις εξελίξεις στην περιοχή. Σημείωσε ότι “συμφωνήσαμε σε διπλή προσέγγιση”, λέγοντας ότι “υποστηρίζουμε την Ελλάδα και την Κύπρο”, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ, εξηγώντας ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα καθορίσει τη στάση της.

Σημείωσε ακόμα ότι είχε επαφές με την Τουρκία για να εξηγήσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “2 εργαλειοθήκες” τονίζοντας ότι αυτή με τις κυρώσεις μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και εναπόκειται τώρα στην Τουρκία να αποδείξει ότι τώρα θέλει τον εποικοδομητικό δρόμο μαζί μας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε, τέλος, ότι και οι καταχωρήσεις ονομάτων για τις υφιστάμενες παραβιάσεις περιλαμβάνονται σε αυτή τη λογική με τις δυο εργαλειοθήκες.

Πηγή: Sigmalive