Τι ισχύει με τις αερογραμμές και τα “κομμένα” εισιτήρια

Τα voucher και οι άλλες λύσεις που ισχύουν για τις αερογραμμές στην Κύπρο.

3a654caf7cd6e9dd95889fc035ebd7cb Coronavirus, voucher, Πτήσεις

Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας επηρέασε με καθοριστικό τρόπο τον τομέα των αερομεταφορών, αναγκάζοντας την κάθε εταιρεία να βρίσκεται συνεχώς σε μια διαδικασία αναθεώρησης ή ακύρωσης των πτήσεων της.

Από τις απαρχές της πανδημίας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών αναγκάστηκε είτε να αναβάλει είτε και να ακυρώσει προγραμματισμένα ταξίδια. Οι εταιρείες αερομεταφορών στη συνέχεια υιοθέτησαν πολιτικές για να ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Τι ισχύει για κάθε εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις στην Κύπρο:

Aegean

Εάν η πτήση σας δεν έχει ακυρωθεί αλλά επιθυμείτε να μην ταξιδέψετε:

1. Μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγή εισιτηρίου χωρίς χρέωση αλλαγής εισιτηρίου και χρέωση διαφοράς ναύλου.

Μπορείτε να αλλάξετε το εισιτήριό σας δωρεάν σε οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση για τον ίδιο προορισμό σε νέα ώρα ή μελλοντική ημερομηνία.

2) Μπορείτε να αφήσετε το εισιτήριο σας ανοιχτό για 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης.

Προκειμένου να μετατρέψετε το εισιτήριο σας σε ανοιχτό εισιτήριο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο ή με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

Εάν η πτήση σας έχει ακυρωθεί:

1. Έχετε τη δυνατότητα να λάβετε Credit Voucher.

Μπορείτε να κάνετε αίτηση για να λάβετε credit voucher, online, στο οποίο θα πιστωθεί η συνολική αξία του εισιτηρίου και επιπλέον 10%. Έχετε τη δυνατότητα να εξαργυρώσετε το credit voucher σε ένα επόμενο ταξίδι, μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων, είτε για το σύνολο είτε για το υπολειπόμενο ποσό που δεν έχετε εξαργυρώσει, 12 μήνες μετά την έκδοσή του.

2. Μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγή εισιτηρίου.

Μπορείτε να αλλάξετε το εισιτήριό σας σε οποιαδήποτε διαθέσιμη πτήση για τον ίδιο προορισμό σε νέα ώρα ή μελλοντική ημερομηνία ή/και για διαφορετικό προορισμό, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου ή μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα.

3. Επιπλέον επιλογές.

Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αίτηση για επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου σας.

Cyprus Airways

Εάν η πτήση σας έχει ακυρωθεί και έχετε κάνει κράτηση των εισιτηρίων σας μέσω της ιστοσελίδας της Cyprus Airways ή το Τηλεφωνικό Κέντρο, θα λάβετε μια ειδοποίηση μέσω email με τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται:

μπορείτε να κάνετε εκ νέου κράτηση της πτήσης σας για τον ίδιο προορισμό σε μελλοντική ημερομηνία

μπορείτε να εκδώσετε κουπόνι ταξιδιού για το ποσό του αρχικού εισιτηρίου. Το ταξιδιωτικό κουπόνι ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο ή μέρος του κουπονιού εντός της περιόδου ισχύος. Μόλις λήξει, (δηλαδή 12 μήνες μετά την έκδοση), δικαιούστε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων του υπόλοιπου αχρησιμοποίητου ποσού που καταβλήθηκε για την αρχική σας κράτηση, υπό την προϋπόθεση ότι το ταξιδιωτικό κουπόνι δεν έχει χρησιμοποιηθεί πλήρως.

μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων

Για κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων: Επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για περαιτέρω βοήθεια.

Ryanair

Κουπόνι

Τα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά οποιωνδήποτε διαθέσιμων εισιτηρίων, ενώ μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το κουπόνι για να πληρώσετε για επιπλέον χρεώσεις, όπως τσάντες, προτεραιότητα επιβίβασης και άλλα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, έχετε 12 μήνες για να κάνετε μια κράτηση με το voucher για να ταξιδέψετε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι οι πτήσεις θα είναι διαθέσιμες για αγορά στο Ryanair.com.

Γιατί δίνουν κουπόνι αντί για επιστροφή χρημάτων;

Η επεξεργασία των κουπονιών γίνεται αυτόματα, επομένως αυτά σας δίνουν μια άμεση εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων. Τα κουπόνια είναι εύχρηστα στο Ryanair.com και στην εφαρμογή μας.

Τι θα συμβεί εάν δεν αποδεχτώ το κουπόνι;

Για τους πελάτες που έλαβαν το κουπόνι και δεν επιθυμούν να το αποδεχτούν, πρέπει να ενημερώσουν την εταιρεία. Η επιστροφή χρημάτων θα διεκπεραιωθεί εντός των επόμενων 3 εβδομάδων, ενώ το κουπόνι θα παραμείνει έγκυρο μέχρι την επεξεργασία της επιστροφής χρημάτων.

BlueAir

Οι λύσεις για την ακύρωση πτήσης

Σε περίπτωση που η πτήση ακυρωθεί λόγω των κυβερνητικών περιορισμών και έχετε κάνει κράτηση για την πτήση σας μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα, επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

Σε περίπτωση που η πτήση έχει ακυρωθεί λόγω των κυβερνητικών περιορισμών και έχετε κάνει κράτηση της πτήσης σας μέσω της Blue Air (Εξυπηρέτηση Πελατών ή www.flyblueair.com), ισχύουν οι ακόλουθες διαδικασίες:

Δωρεάν κράτηση

Μέχρι 72 ώρες μετά την ακύρωση, μπορείτε να κάνετε εκ νέου κράτηση της πτήσης στο ίδιο δρομολόγιο δωρεάν.

Πορτοφόλι Blue Air

Εντός 72 ωρών από τη λήψη της ειδοποίησης ακύρωσης, το πλήρες ποσό της κράτησης θα επιστραφεί στο Blue Air Wallet. Θα ενημερωθείτε για την πρόσβαση στο Πορτοφόλι μέσω του email που είναι αποθηκευμένο στα στοιχεία κράτησης.

Τα ποσά στο Blue Air Wallet μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές αγορές προϊόντων Blue Air.

Επιστροφή χρημάτων

Κατόπιν αιτήματος, το πλήρες ποσό της κράτησης μπορεί να επιστραφεί σε μετρητά στον τρόπο πληρωμής που χρησιμοποιήθηκε κατά την αγορά του εισιτηρίου από το Blue Air Wallet.

Επιβάτες που έχουν επηρεαστεί από ακυρώσεις στο παρελθόν

Για όλες τις ακυρωμένες κρατήσεις πτήσεων, δημιουργήθηκε ένα Blue Air Wallet, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τα ποσά για την αγορά προϊόντων Blue Air στο μέλλον απευθείας στον ιστότοπο της Blue Air.

Κρατήσεις από ταξιδιωτικούς πράκτορες

Όσον αφορά στις κρατήσεις που έγιναν μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με δηλώσεις του επίτιμου προέδρου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκη Κελεπέση, στο Sigmalive, σύμφωνα με τη νομοθεσία εάν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021 δεν εξαργυρώσουν το voucher, τότε μέσα στους επόμενες δύο με τρεις μήνες θα πάρουν τα χρήματά του πίσω.

Θα ταξιδέψουν οι Κύπριοι τα Χριστούγεννα;

Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέση, οι κρατήσεις εισιτηρίων από Κύπριους για σκοπούς αναψυχής την περίοδο των Χριστουγέννων είναι σχεδόν μηδαμινές. Οι ελάχιστες κρατήσεις αφορούν ταξίδια για επαγγελματικούς ή λόγους υγείας.

Πηγή: Sigmalive