Τη νεκρή ζώνη διεκδικεί ο Δήμος Παραλιμνίου

DJI 0056 1 Θεόδωρος Πυρίλλης, Κάππαρης, Κατεχόμενα, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου
Η περιοχή της νεκρής ζώνης στον Κάππαρη Παραλιμνίου

Του Μαρίνου Παυλικκά*

Την ανάπτυξη εντός της νεκρής ζώνης μελετά ο Δήμος Παραλιμνίου. Σε συνεδρία του στις 7 του περασμένου Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Δημάρχου του Θεόδωρου Πυρίλλη για χάραξη χωμάτινου πεζόδρομου προς το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, δενδροφύτευση και την κατασκευή παρατηρητηρίου απ’ όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγναντεύουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο προς τον Βορρά αλλά και ολόκληρη την παραλιακή περιοχή προς τον Νότο. Στην απόφαση διαφώνησαν δύο εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού όπως ανέφεραν η περιοχή ευρίσκεται σε Νεκρή Ζώνη υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Πυρίλλης: «Κανένας δεν μπορεί να στερεί αδίκως τη χρήση γης από τον νόμιμο ιδιοκτήτη της»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ανέφερε ότι σκοπός της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διεκδίκηση της ανάπτυξης της περιοχής εντός της νεκρής ζώνης. Η ανάπτυξη αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο για γεωργικούς σκοπούς όπως συμβαίνει καθημερινά, αλλά το αίτημα του Δήμου θα περιλαμβάνει οδικές και οικιστικές αναπτύξεις.

Η ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου καταλαμβάνει έκταση τεσσάρων, περίπου χιλιομέτρων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το πλάτος της ξεπερνά τα χίλια διακόσια μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη και σε όσα ανέφερε στην «Σ», τα κατοχικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει τα φυλάκιά τους σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων μέτρων από τη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ αντιθέτως, στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχει εγκλωβισμός της περιοχής υπό τον έλεγχο των κυονόκρανων, σε μια περιοχή η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς όφελος των ιδιοκτητών της, σύμφωνα και με την υφιστάμενη δήλωση πολιτικής στην οποία η εν λόγω περιοχή ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου ο Δήμος Παραλιμνίου αναμένεται σύντομα να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της περιοχής και το σχετικό αίτημα θα διαβιβαστεί στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου. Αίτημα το οποίο, όμως, δεν θα αφορά εξαίρεση της περιοχής από καθεστώς Νεκρής Ζώνης αλλά την παραχώρηση άδειας για αναπτύξεις εντός της.

Ερωτώμενος αν ο Δήμος Παραλιμνίου θα προχωρήσει και με ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής εντός της Νεκρής Ζώνης, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε στη «Σ» πως στη Νεκρή Ζώνη περιλαμβάνεται και η παράκτια ζώνη η οποία θα ενταχθεί και αυτή στο αίτημα για αξιοποίηση.

Πολιτικές προεκτάσεις

Αναμφίβολα το θέμα αναμένεται να πάρει πολιτικές προεκτάσεις, αφού στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προβεί σε παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη για επεμβάσεις των κατοχικών αρχών εντός της Νεκρής Ζώνης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σχεδιασμούς οι οποίοι θα περιλαμβάνουν οικιστικές αναπτύξεις. Το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου θα μπορούσε να μεταφραστεί από κάποιους και ως απάντηση στις πρόσφατες προκλήσεις των κατοχικών αρχών για παράνομη επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια η οποία αποστέλλεται στους εγκλωβισμένους.

Στα ερωτήματα που πιθανόν να προκύψουν απάντησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, λέγοντας πως αφενός η απόφαση του Δήμου έχει παρθεί αρκετό καιρό πριν τις τελευταίες προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων. Αφετέρου, το ζήτημα αν και πολιτικό, η τοπική αρχή, όπως είπε, εξετάζει μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών της, που σε αυτή την περίπτωση είναι η αξιοποίηση των περιουσιών στην έκταση της νεκρής ζώνης, η οποία εντάσσεται εντός του εδάφους της Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος: «Θα εξεταστεί το αίτημα»

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου όταν και εφόσον αυτό υποβληθεί προς τα αρμόδια τμήματα. Όπως ανέφερε, η Δημοτική αρχή έχει ενεργήσει σωστά, χρησιμοποιώντας τη σωστή οδό και υποβάλλοντας το αίτημα επίσημα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα παρθούν αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Εδραιώνουν θέσεις στη νεκρή ζώνη οι Τούρκοι

Μετά τα Στροβίλια και τη Λουρουτζινα, παγιώνουν εδαφικά και στρατιωτικά τετελεσμένα στην περιφέρεια Μόρφου. Παραβιάσεις καταγγέλλει και το Παραλίμνι, που ζητεί ανάπτυξη της νεκρής ζώνης

Σε ενέργειες επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους και στρατιωτικών πλεονεκτημάτων επί της Νεκρής Ζώνης προχωρεί ο κατοχικός στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, μετά τα Στροβίλια και τη Λουρουτζίνα, όπου ο τουρκικός θύλακας έχει μεγεθυνθεί, οι προωθήσεις των τουρκικών δυνάμεων κατοχής αρχίζουν να παγιώνονται και σε περιοχές στην περιφέρεια Μόρφου, οι οποίες εμπίπτουν στη Νεκρή Ζώνη. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι οι κινήσεις των Τούρκων «γίνονται ανεπαίσθητα, σταδιακά και σε βάθος χρόνου», ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός στρατός επιδίδεται και σε τακτικές ασκήσεις προώθησης εντός της ουδέτερης ζώνης, σε περίπτωση αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παραβιάσεις από τα κατοχικά στρατεύματα καταγγέλλει και ο Δήμος Παραλιμνίου, ο οποίος ενέκρινε τον περασμένο μήνα σχέδιο ανάπτυξης της Νεκρής Ζώνης στην περιοχή. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε χαρτογράφηση της περιοχής, υποβάλλεται λίαν συντόμως υπό τη μορφή αιτήματος στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξετάσει το αίτημα, υποδεικνύει, ωστόσο, ότι αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες και στη βάση του πλαισίου των συμφωνιών με τα Ηνωμένα Έθνη και του status quo στη Νεκρή Ζώνη. Στρατιωτικοί κύκλοι, στους οποίους θέσαμε τις πληροφορίες, τονίζουν ότι το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου πρέπει να τεθεί και ενώπιον του ΓΕΕΦ, καθώς η όποια παρέμβαση επηρεάζει ουσιωδώς στρατιωτικές και αμυντικές παραμέτρους.

Οι εν λόγω ενέργειες του κατοχικού στρατού, πάντως, σε συνδυασμό με την επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τ/κ διοίκηση, το ζήτημα της Αμμοχώστου, την πρόσφατη απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών εκδηλώσεων και κυρίως με την παράνομη επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, συνιστούν αποσχιστικές ενέργειες, που οδηγούν αβίαστα στην υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου Β’. Οι κατοχικές «αρχές» επιχειρούν να καταδείξουν την ύπαρξη ξεχωριστού «κράτους», που επιβάλλει «δασμούς» και ασκεί εξουσία. Η Κυβέρνηση διαθέτει όπλα στη φαρέτρα της (αναστολή λειτουργίας κανονισμού Πράσινης Γραμμής, τερματισμός οικονομικής βοήθειας στα κατεχόμενα), αρκεί να απευθυνθεί στην Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά στη Σημερινή που κυκλοφορεί.

Πηγή: *ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (15/10/2017)