Τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βόρειου τμήματος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύληση “κατά βάρβαρο τρόπο” των εκεί ευρισκόμενων χριστιανικών εκκλησιών, κατάγγειλε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο ΙΙ προσφωνώντας την Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, που συνεδριάζει στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “εδώ στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, εδώ και 46 χρόνια, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη νήσο μας και κατέκτησαν δια πυρός και σιδήρου το βόρειο τμήμα της πατρίδος μας, με βαρύτατες συνέπειες, νεκρούς και αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες”.
Πρόσθεσε ότι “ευρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνος και 520 χριστιανικές εκκλησίες παραμένουν αλειτούργητες, πλείστες δε εξ αυτών εσυλήθησαν κατά τρόπον βάρβαρο ενώ οι δε πολύτιμοι θησαυροί των σεβασμάτων αυτών της πίστεως μας, επωλήθησαν στο εξωτερικό”.
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, “έκτοτε, αγωνιζόμαστε για την πολυπόθητη επιστροφή και για την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο δύσμοιρο νησί μας και σε αυτό τον αγώνα επικαλούμαστε τη βοήθεια και την αρωγή όλων σας”.
“Το χρέος αυτό, βέβαια, εκτείνεται και προς όλους τους λαούς και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής. Ο Λόγος του Χριστού για δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη προς τον πλησίον ισχύει για όλους τους λαούς όλου του κόσμου” υπέδειξε.
Σημείωσε, ακόμη, ότι “μέσα στην κρισιμότητα των καιρών πού διερχόμαστε, κατά τούς οποίους γινόμαστε μάρτυρες πράξεων βίας, θρησκευτικού φανατισμού, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικών διακρίσεων στην περιοχή τής Μέσης Ανατολής, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε συνειδητά, προς επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, που υπάρχουν στην περιοχή μας, κυρίως δε προς επικράτηση της ειρήνης ανάμεσα στις χώρες και στους λαούς μας”.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως “για να επικρατήσει, ωστόσο, η εξωτερική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, είναι απόλυτα αναγκαίο να βιώσει ο κάθε άνθρωπος την εσωτερική ειρήνη, την θεία ειρήνη, που δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης και εύθραυστης συμφωνίας, αλλά της ειρήνης που παρέχει το Άγιο Πνεύμα εντός της Εκκλησίας”.
Καταλήγοντας ευχήθηκε “ευόδωση των προσπαθειών μας, ώστε σύντομα το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης να εδραιωθεί στις χώρες και στους λαούς μας”.
Πηγή: ΚΥΠΕ