Δρ Μαρία Κολιού: Τί θα κάνουν οι Κύπριοι επιδημιολόγοι με το τέλος της πανδημίας

Για το μέλλον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής μίλησε η δρ Μαρία Κολιού

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 8 1

Για το μέλλον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής μίλησε η δρ Μαρία Κολιού, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο.

Αρχικά ανέφερε ότι το δύσκολο σημείο σε κάθε πανδημία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων που όπως ανέφερε έχουν υποχωρήσει σε δύο.

«Ο μέσος όρος ασθενών που νοσηλεύονται είναι 75 ετών, για αυτό και συζητείται η τέταρτη δόση σε αυτή την ηλικία. Όσα αφορά τις διασωληνώσεις ευτυχώς παραμένει χαμηλά γιατί αυτό είναι και το κριτήριο μας για να προχωρήσουμε σε νέα φάση επιτήρησης και χαλάρωσης των μέτρων» ανέφερε η δρ Κολιού.

Για το ενδεχόμενο χαλαρώσεων είπε ότι αυτό που συζητείται είναι να μην γίνεται ο τρόπος της επιτήρησης που γίνεται σήμερα.

Δηλαδή θα μειωθούν πολύ τα rapid τεστ που τώρα γίνονται σε ασυμπτωματικό κόσμο.  Δηλαδή εκεί που ελέγχονταν 100 χιλιάδες άτομα θα ελέγχονται 40 χιλιάδες ή να ελέγχουμε μόνο τους συμπτωματικούς».

Μετέπειτα εξήγησε ότι ο ιός δεν θα φύγει, «Ο ιός δεν θα φύγει, καλός ή κακός θα μείνει μαζί μας και αυτό το λένε όλοι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι δεν θα τελειώσει εδώ η πανδημία.

«Τώρα είμαστε σε μια φάση του κορωνοϊού που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός αλλά έχει λίγη νοσηρότητα» είπε η δρ Κολιού.

Ερωτηθείσα για το μέλλον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής μετά το τέλος της πανδημίας είπε, «Το συζητήσαμε με τον Υπουργό Υγείας και έγινε εισήγηση επειδή υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα μας έρθουν και άλλα κακά στα θέματα δημόσιας υγείας δηλαδή και άλλες πανδημίες προβλέπουν οι επιστήμονες και άλλους ιούς ή μικροοργανισμούς που χρειάζονται επιτήρηση φαίνεται ότι και το Υπουργείο κάνει σκέψεις για να δημιουργήσει σε μόνιμη βάση μια επιτροπή η οποία θα συμβουλεύει κατά κάποιο τρόπο το Υπουργείο και την υπηρεσία του υπουργείου που ασχολείται με την επιτήρηση πάνω στα θέματα αυτά.

Ακούστε στο 12:16 τι δήλωσε η δρ Μαρία Κολιού