Τμ.Δασών ενόψει κυνηγετικής περιόδου: Οι κυνηγοί να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς

Τμ.Δασών ενόψει κυνηγετικής περιόδου:Οι κυνηγοί να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς

01 12

Έκκληση προς τους κυνηγούς που θα εξορμήσουν στην ύπαιθρο και τα δάση με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους και να αποφεύγουν παντελώς το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους, ή το πέταμα αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων, απευθύνει το Τμήμα Δασών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος, «ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένος λόγω βροχόπτωσης, εντούτοις παραμένει πολύ μεγάλος».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις τόσο στα δάση όσο και στην ύπαιθρο, οι οποίες αποτελούσαν σημαντικό βιότοπο για το θήραμα και την πανίδα γενικότερα, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Τονίζεται επίσης ότι η απόρριψη στο περιβάλλον σκουπιδιών και κενών φυσιγγίων αποτελεί σοβαρή ρύπανση και ότι τούτο απαγορεύεται και από τον «Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο». Συνεπώς, καλούνται οι κυνηγοί όπως μη απορρίπτουν σκουπίδια και μαζεύουν τα κενά φυσίγγια.

Το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι αν αντιληφθεί κάποιος καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, να ενημερώσει, χωρίς καμιά καθυστέρηση, τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407(Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία), διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δωρεάν κλήση.

Πηγή: ΚΥΠΕ