Τμήμα Δασών: Προχωρά σε απεργία και κλιμάκωση μέτρων λόγω υποστελέχωσης

Αυτούσια η ανακοίνωση

123 22 Ανακοίνωση, Απεργία, Τμήμα Δασών, υποστελέχωση

Ο Κλάδος Υπάλληλων Τμήματος Δασών εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την πρόθεση για κλιμάκωση μέτρων λόγω μη επίλυσης του προβλήματος της υποστελέχωσης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Κλάδος Υπάλληλων Τμήματος Δασών ανακοινώνει ότι, αφού έλαβε υπόψη πως δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα της επαναφοράς των 27 θέσεων, για αποκατάσταση της στελέχωσης του ΤΔ σε ανεκτά και ασφαλή υπό τις περιστάσεις επίπεδα, αποφάσισε να προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα με την εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Κλάδου.

Την ίδια στιγμή που το αίτημά μας τυγχάνει αποκλειστικά επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Υπουργείο ΓΑΑΠ, φορτώνονται στην πλάτη του ήδη βαρυφορτωμένου και εξαντλημένου δασικού προσωπικού νέες ευθύνες και αρμοδιότητες.

Αντίθετα με τα όσα δηλώνονται δημοσίως, κανένας διάλογος δεν διεξάγεται για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης και απ’ ότι φαίνεται, ούτε και ειλικρινείς προθέσεις υπάρχουν.

Επαναλαμβάνουμε φορτικά ότι, οι 27 θέσεις είναι απόλυτα αναγκαίες για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της ικανότητας του Τμήματος να λειτουργεί σε ανεκτά, υπό τις περιστάσεις επίπεδα και είναι συνδεδεμένες με τις αρμοδιότητες που είχε το ΤΔ μέχρι το 2009, πριν αυτές διευρυνθούν δραματικά (2012-2020).

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των σχεδιασμών και προτάσεων της εργοδοτικής πλευράς, δεν έχουμε τοποθετηθεί και δεν έχουμε υποβάλει ακόμα οποιεσδήποτε εισηγήσεις για το πρόσθετο προσωπικό που απαιτείται για:

  •  τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων και ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης (απόκτηση πρόσθετων αεροσκαφών, νέες βάσεις ανεφοδιασμού κλπ.),
  •  την ενίσχυση και αναβάθμιση του Τομέα Πυροπροστασίας του Τμήματος για την ολοκληρωμένη πρόληψη, προκαταστολή και για την εφαρμογή του Σχεδίου Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατάσβεσης Δασικών Πυρκαγιών,
  •  την επαρκέστερη κάλυψη των περιοχών υπαίθρου πέραν της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών και τις όποιες σκέψεις για ευρύτερες αλλαγές,
  • την υποστήριξη της λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ»,
  •  τις ανάγκες λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και την εφαρμογή του σχετικού Σχεδίου Ανάπτυξης (νέες υποδομές, διευρυμένες και πρόσθετες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες κλπ.),
  •  την ανάγκη του Κράτους για ανασύνταξη και προσαρμογή ενόψει των εντεινόμενων προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και τη συμμόρφωση με τις σχετικές Ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις στο δασικό τομέα.

Είναι προφανές ότι, με την υφιστάμενη οργανική σύνθεση, ακόμα και με τις 27 θέσεις, το προσωπικό του ΤΔ δεν αρκεί και δεν μπορεί να καλύψει καμιά από τις πιο πάνω νέες αρμοδιότητες. Ήδη, έχει αναλάβει νέες και πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες από το 2012 μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας εαυτόν.

Εξαιτίας της απουσίας προόδου στο θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου έχει καλέσει τα μέλη του να απέχουν, από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 2022, από οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση και από ειδικά ωράρια, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ. Στο έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, δηλώνουμε εμφαντικά την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε χωρίς αναστολές, χωρίς ενδοιασμούς και κωλυσιεργία, εάν και όταν κληθούμε να συμμετάσχουμε.

Για την εξέλιξη αυτή, έχουμε ήδη ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους και φορείς, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως Δασικοί, έχουμε επιδείξει απίστευτη υπομονή και ανοχή επί σειρά ετών. Η στάση που τήρησε ο Κλάδος μας ήταν αδιαμφισβήτητα υπεύθυνη και εποικοδομητική χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση. Κάθε χρόνο η Πολιτεία μας διαβεβαιώνει ότι αφουγκράζεται πλήρως τις ανησυχίες μας και στηρίζει το έργο μας, κάθε χρόνο όμως, τα Μέλη μας συνεχίζουν να υποχρεώνονται σε παραβίαση του μέγιστου επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας με την καταγραφή 60ωρων και 70ωρων ανά εβδομάδα, αλλά και με την καταγραφή 24, 36, ενίοτε και 48 ωρών συνεχούς και επίπονης εργασίας στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, όπως και εμείς. Επομένως, ο Κλάδος και τα Μέλη μας δεν θα φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ειδικά εάν η κατάσταση αυτή παραταθεί μέχρι και την Άνοιξη.

Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή, αλλά, δυστυχώς, δεν μας έχουν μείνει άλλες επιλογές. Είμαστε υπόχρεοι να προστατεύσουμε τα μέλη μας, αλλά και τα δάση της χώρας μας, από αυτή την παρατεταμένη, ελλειμματική και επικίνδυνη κατάσταση. Συγχρόνως, είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, εάν υπάρχει ειλικρινής διάθεση και πραγματική πρόθεση για επίλυση του προβλήματος, να επαναξιολογήσουμε την απόφαση μας.