Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Διακοπή εργασιών λόγω καύσωνα

Ποιες ώρες θα πρέπει να διακοπεί η εργασία

shutterstock 1152328958 thumb large Εργασία, Καιρός, ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Τη διακοπή υπαίθριων εργασιών μεταξύ των ωρών 12:00-16:00 σήμερα ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, ενόψει της πορτοκαλί προειδοποίησης για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι απαιτείται να διακοπούν μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση, όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η προειδοποίηση σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορά στο εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή) και στα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα).

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προσθέτει ότι για κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας ) πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων, με βάση τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) Διαταγμάτων του 2014, 2020 και 2023 (Κ.Δ.Π. 291/2014, Κ.Δ.Π. 206/2020 και Κ.Δ.Π.231/2023).

Υπενθυμίζει ότι οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Συγκεκριμένα σημειώνει την ανάγκη για οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό, τη διαμόρφωση σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν, την εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας, την αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στην ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, τη διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).

Επίσης, τη χορήγηση για χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, τη χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως ειδών από βαμβάκι και τη χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου, την αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.