Πολυφωτογραφημένο και όχι άδικα. Λίγο η ειδυλλιακή τοποθεσία του, λίγο η θρυλική ιστορία που το συνοδεύει, καθιστούν το ερειπωμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου ένα μέρος το οποίο μαγνητίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.
Λίγα λεπτά έξω από τη Λευκωσία και την ανάπτυξη βρίσκεται το χωριό του Αγίου Σωζόμενου.Το χωριό είναι χτισμένο στις όχθες του Αλυκού, παραπόταμου του Γιαλιά, βρίσκεται 13 περίπου χμ. στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας και 5 περίπου χμ. στα βορειοανατολικά του Δαλιού. Κατά μήκος των ανατολικών ορίων του χωριού ρέει ο ποταμός Γιαλιάς.
Το χωριό Άγιος Σωζόμενος, είναι εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο από το 1964 και μεγάλη έκτασή του εμπίπτει σήμερα στη Νεκρή Ζώνη. Μετά την έναρξη των «φασαριών», το βράδυ της 20ής προς την 21η Δεκεμβρίου 1963, στο μεικτό αυτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας θα σημειωθούν μερικές από τις πρώτες συγκρούσεις εκτός πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται στον Τύπο της 23ης Δεκεμβρίου.
Εντός των ερειπίων, σώζονται μοναδικές ιστορίες που προσελκύουν τον επισκέπτη να μελετήσει περισσότερα πράγματα για την περιοχή. Η γοτθική εκκλησία του Αγίου Μάμα αποτελεί μάλλον το σήμα κατατεθέν του χώρου.
Η εκκλησία κτίστηκε από την Αικατερίνη Κορνάρο κατά την πρώτη περίοδο της Φραγκοκρατίας. Στον χώρο υπάρχουν άλλες δυο εκκλησίες.
Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα.
Η τρίτη εκκλησία είναι πάνω στο σπήλαιο και είναι αφιερωμένη στην Παναγία, ονομάζεται Παναγία του Αγίου Σωζομένου και γιορτάζει 21 Νοεμβρίου.
Το χωριό μάλλον είχε πάρει το όνομά του από τον άγιο Σωζόμενο, έναν από τους 300 ξένους αγίους που ασκήτεψαν στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Λεόντιο Μαχαιρά, ο άγιος Σωζόμενος ήλθε και ασκήτεψε στο διπλανό χωριό, την Ποταμιά (Μαχαιράς, 32). Κοντά στο χωριό υπάρχει σπήλαιο, στο οποίο, κατά την παράδοση, τάφηκε ο άγιος Σωζόμενος.