Το κρυμμένο κοιμητήριο της Κυπερούντας: «Τους έθαβαν, τους άλλαζαν κι όνομα..»

Η ύπαρξη ενός «κρυμμένου» κοιμητηρίου στην Κυπερούντα, όπου θάβονταν άτομα με φυματίωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας

efd4cf2bf4a8a83799d2e5ee100c5d18 ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ, ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Η ύπαρξη ενός «κρυμμένου» κοιμητηρίου στην Κυπερούντα, όπου θάβονταν άτομα με φυματίωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Χθες Κυριακή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα τρισάγιο, για τα θύματα της ασθένειας.

Για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας και το κοιμητήριο στο οποίο έθαβαν τα άτομα αυτά, που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν ένα συγγενή τους προτού πεθάνουν. Σχετική ανάρτηση μάλιστα στην οποία δημοσιεύονται και φωτογραφίες από την τοποθεσία αναφέρει ότι οι οικογένειες των ατόμων αυτών προχωρούσαν μέχρι και σε αλλαγή ονόματος προκειμένου να μην ταυτιστούν με το άτομο που είχε την ασθένεια της φυματίωσης.

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο κοινοτάρχης της Κυπερούντας. Στην Κυπερούντα λειτουργούσε το σανατόριο για το οποίο οι κάτοικοι αντιδρούσαν σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κοινοτάρχης στην εκπομπή. «Κάποιοι άνθρωποι τότε, γύρω στο 1948 όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση, νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο χωρίς να έρθει κανείς να τους δει. Το κοιμητήριο ανακαλύφθηκε τελευταία και δεν αποκλείεται εκεί να είναι θαμμένοι και Τουρκοκύπριοι.

Οι ντόπιοι ήταν εναντίον του κτισίματος του σανατορίου. Πίστευαν ότι η ασθένεια ήταν κολλητική. Με παρέμβαση του τότε κοινοτάρχη το σανατόριο παρέμεινε», είπε ο κ.Γιώργο Παναγιώτου.

«Οι χωριανοί από τον φόβο, όταν πήγαιναν στα περβόλια τους στην περιοχή του Καρβουνά, πήγαιναν από την άλλη πλευρά του Νοσοκομείου γιατί φοβούνταν ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική», συμπλήρωσε.

Το μνημόσυνο που τελέστηκε χθες στην περιοχή ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή Κώστα Κώστα και του δρ.Βωνιάτη είπε ο κοινοτάρχης, ενώ το παρών τους έδωσαν κι άλλα άτομα.

Πηγή: Sigmalive