Τουρκική προπαγάνδα για την Κυπριακή ΑΟΖ

α 3 ΑΟΖ, Τουρκία, Φυσικό Αέριο

Κομμάτι της προπαγανδιστικής εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη συγκυρία και προκλήσεις στην Συρία και στο πεδίο της διπλωματίας, μετατρέπεται η κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, επωφελείται επικοινωνιακά στο έπακρον από τις τελευταίες εξελίξεις για να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας στο Κυπριακό, τα οποία βρίσκουν θετικό αντίκτυπο στην εκλογική βάση της συντηρητικής και εθνικιστικής συμμαχίας που δημιουργεί ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Το πρωί της Παρασκευής, το Πρακτορείο Ντογάν, το οποίο προηγουμένως είχε μεταδώσει την είδηση σχετικά με τις επαφές του «Υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ στην Ρώμη με την ιταλική εταιρία ΕΝΙ, μετέδωσε την πληροφορία ότι η ιταλική πλατφόρμα ήρθε αντιμέτωπη με τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, το τουρκικό πρακτορείο φρόντισε να δώσει «πολεμικές διαστάσεις» στην όλη εξέλιξη, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο της βύθισης των σκαφών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα περίχωρα της Κύπρου οι τελευταίες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν πλήρως μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα και πληροφορίες που προκαλούν άμεσα προβληματισμό για την ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ακίτ, η οποία μεταδίδει «ανάλυση» με την οποία η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο σε όλα τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Ενεργειακών Στρατηγικών και Πολιτικών (TESPAM), Ογούζ Άκγιενερ, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να θέσει υπό κατοχή της οικόπεδα που ανήκουν στην Τουρκία.

Σε οικόπεδα που διεκδικεί η Λευκωσία οι τ/κ έχουν μερίδιο. Αυτό ισχύει και για το Οικόπεδο της Αφροδίτης. Δίχως μια συμφωνία καταμερισμού δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο και σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη θα επέμβει στρατιωτικά.

Πηγή: Καθημερινή