Τρ. Κύπρου: Τροχοδρομεί διαγραφή χρέους για ΜΕΔ με υποθήκη κύρια κατοικία μέχρι €350.000

Τι είπαν σε συνάντηση με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ σε σχέση με τις λύσεις που επεξεργάζονται

1 Copy Copy 55

Περίπου 1000 δανειολήπτες πρόκειται να καλέσει στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις η Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή” για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), τα οποία έχουν υποθήκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000 και βρίσκονται αυτή την περίοδο σε νομική διαδικασία (εκκρεμοδικία).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις λύσεις που επεξεργάζεται το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σκοπός η εξόφληση της αξίας του ακινήτου

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση ως “ιδιαίτερα εποικοδομητική”, η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, Τζένη Παπαχαραλάμπους, ανέφερε πως “ήταν προϊόν πρωτοβουλίας της Τράπεζας Κύπρου, την οποία και χαιρετίζουμε”.

Μιλώντας στο Economy Today, η κ. Παπαχαραλάμπους επισήμανε πως σκοπός της Τράπεζας Κύπρου είναι να προσεγγίσει τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες, ούτως ώστε να εξευρεθεί μία λύση που θα είναι πλησίον της αξίας της κατοικίας, ανεξαρτήτως του σημερινού οφειλόμενου ποσού.

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, σε περίπτωση που η αξία ενός ακινήτου ανέρχεται στις €350 χιλιάδες και το δάνειο αγγίζει σήμερα τις €500 χιλιάδες, η Τράπεζα θα είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει στην εξόφληση του ποσού που θα πλησιάζει την αξία του ακινήτου.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να προβεί στην εξόφληση του ποσού ή να λάβει πρόσθετο δάνειο, η Τράπεζα θα επιδιώξει να βρει λύση μέσω ατόμων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, τα οποία θα είναι νεαρής ηλικίας και πρωτίστως φερέγγυα, ούτως ώστε να μπορούν να αναλάβουν την εξυπηρέτηση του δανείου, επισήμανε η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία στο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, υπολογίζεται πως κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1000.

Να ακολουθήσουν και άλλοι 

Παράλληλα, η κ. Παπαχαραλάμπους εξέφρασε την άποψη πως το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, αλλά και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Όπως είπε ο Σύνδεσμος, πέραν των συζητήσεων που θα ξεκινήσει με τα πολιτικά κόμματα για τα θέματα των εκποιήσεων, επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Στη σημερινή συνάντηση εκτός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, Δημήτρης Δημητρίου και η Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης, Ελίζα Λειβαδιώτου.

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγή: Economy Today