Τραγική η κατάσταση που παρουσιάζουν τα φράγματα

A0574FC3 BDAC 48B2 A0B5 3BF71F18BCC8 Νέα Αμμοχώστου, Νερό, Φράγματα

Τραγική είναι η υδατική κατάσταση αφού βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα ανέρχεται στα 41,4 εκατ. κυβ. μέτρα νερού, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 14,3%. Η αντίστοιχη περσινή αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα της Κύπρου ήταν 57,4 ΕΚΜ ή 19,8% της πληρότητάς τους.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), Ανδρέας Μανώλη, χαρακτήρισε χάλια την υδατική κατάσταση, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα είναι πολύ χαμηλά. Όπως είπε, τα αποθέματα είναι 16 ΕΚΜ λιγότερα από πέρυσι, συμπληρώνοντας ότι τα 10 εκατ. λείπουν από τα φράγματα της Πάφου και τα υπόλοιπα 6 εκατ. από τον Νότιο Αγωγό. Στόχος του ΤΑΥ είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω η διαφορά, πράγμα που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Ελπίζουμε, είπε, σε σημαντικές εισροές τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν, οι εισροές είναι σχεδόν μηδαμινές, αφού είχαμε 265 χιλ. από την 1 Οκτωβρίου. Όπως εξήγησε, το ΤΑΥ λαμβάνει όλα τα μέτρα για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να μην ζήσουμε τραγικές καταστάσεις στο μέλλον.

Η βασική ανησυχία σχετικά με την υδροδότηση αφορά την πόλη της Πάφου, που σήμερα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και αν δεν ολοκληρωθεί η μονάδα αφαλάτωσης στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Ιδιαίτερα λόγω των πολύ περιορισμένων αποθεμάτων νερού στα φράγματα Ασπρόκρεμου και Κανναβιού.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα προβλήματα υδροδότησης των μεγάλων αστικών κέντρων εκτελούνται ή δρομολογούνται απαραίτητα έργα για την απάμβλυνση ή τη λύση των προβλημάτων της λειψυδρίας προς όφελος των πολιτών. Το ΤΑΥ προχωρεί στην εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Στα σημαντικά αυτά έργα περιλαμβάνονται οι αγωγοί που θα ενώνουν τη Λευκωσία, αλλά και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου απευθείας με μονάδες αφαλάτωσης, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των μεγάλων αστικών κέντρων ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Φέτος διανύουμε την τρίτη χρονιά λειψυδρίας στη χώρα μας και στο ΤΑΥ αναμένουν βροχοπτώσεις ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα στα φράγματα και να μπορέσει ναι διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους γεωργούς. Το Υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζεται να δοθούν ακόμα 2 ΕΚΜ για γεωργικούς σκοπούς εφόσον τα αποθέματα το επιτρέπουν.

Αγώνας για να μη διψάσει η Πάφος

Ο αγώνας του ΤΑΥ επικεντρώνεται πλέον στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο. Στόχος είναι να περάσει και το 2018 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης. Ο κ. Μανώλη εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να αρχίσει η παροχή αφαλατωμένου νερού και στην Πάφο από το καλοκαίρι του 2019. Εξήγησε, ωστόσο, ότι το Τμήμα δεν κάθεται με δεμένα χέρια αναμένοντας να πάνε όλα καλά σε σχέση με τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι για να μην υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πόσιμου νερού στην Πάφο το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει διασύνδεση των φραγμάτων Ασπρόκρεμου και Ευρέτου. Το έργο, συμπλήρωσε, θα ολοκληρωθεί σε 6 με 8 μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη με την τοποθέτηση αγωγών για διασύνδεση των δύο φραγμάτων θα μπορεί να μεταφέρονται 10 χιλ. κυβ. μέτρα ημερησίως από την Κανναβιού. Σημειώνεται ότι οι ημερήσιες ανάγκες της Πάφου ανέρχονται σε 30 χιλ. κυβ. μέτρα νερού ημερησίως.

Στα τρία μεγάλα φράγματα της Πάφου τα αποθέματα είναι 14,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας πως πέρσι την ίδια περίοδο, είχαν συσσωρευτεί στα τρία φράγματα 24,2 εκατομμύρια. Στο φράγμα του Ασπρόκρεμου έχει συσσωρεύσει 10,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, στο φράγμα της Κανναβιού 4,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το φράγμα του Μαυροκόλυμπου 0,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Tο νερό νεράκι λένε οι αγρότες

Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη που επιβλήθηκαν περιορισμοί σε ότι αφορά την άρδευση της επαρχίας Πάφου. Η περιορισμένη βροχόπτωση με συνέπεια τη χαμηλή εισροή και αποθήκευση νερού στα φράγματα μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στα νοικοκυριά που τροφοδοτούνται με αφαλατωμένο νερό, ωστόσο, για σκοπούς άρδευσης έχουν επιβληθεί περιορισμοί 16% σε σύγκριση με πέρυσι. Ως γνωστό, οι αποφάσεις για το νερό που θα παραχωρηθεί στους γεωργούς εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποθηκευμένες ποσότητες στα φράγματα.

Αφού έγινε η εκτίμηση των υδατικών αποθεμάτων και των υδατικών αναγκών, αποφασίστηκε η ποσότητα νερού που θα παραχωρηθεί στους γεωργούς για μόνιμες φυτείες, θερμοκήπια και εποχιακά.

Τονίζεται ότι οι πραγματικές ανάγκες νερού στα αρδευτικά έργα θεωρούνται οι ποσότητες που έχουν καταναλωθεί το 2004 που ήταν η μόνη χρονιά που δεν έγιναν περικοπές στην άρδευση, αφού όλα τα φράγματα είχαν υπερχειλίσει. Οι ποσότητες αυτές δεν ξεπερνούν τα 70 εκατ. κ.μ. παγκύπρια. Στις περιοχές που αρδεύονται από τον Νότιο Αγωγό οι συνολικές καταναλώσεις ήταν περίπου 44 εκατ. κ.μ.

Πηγή: Φιλελεύθερος