Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά: Υπήρχαν προβλήματα και φθορά στο σχοινί

Tο μοιραίο σχοινί, μεταφέρθηκε 42 ημέρες μετά την τραγωδία για εξειδικευμένες μικροσκοπικές εξετάσεις.

ksantos kyriakou Εθνική Φρουρά, λοχαγός, σχοινί, ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Οκτώ μήνες μετά από την τραγωδία στις τάξεις της Εθνικής και τον αδόκητο θάνατο του 32χρονου λοχαγού, Ξάνθου Κυριάκου, που συνέβη το πρωί της Τρίτης 25 Μαΐου 2021, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην Τροοδίτισσα, οι Αρχές αναμένεται να έχουν στα χέρια τους την έκθεση του εμπειρογνώμονα που εξέτασε το μοιραίο σχοινί και τεκμηριωμένη επιστημονική θέση για την κατάστασή του.

Ο ανακριτής της υπόθεσης αναμένεται να μεταβεί αρχές Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να παραλάβει ο ίδιος την έκθεση πραγματογνωμοσύνης καθώς και το σημαντικότερο τεκμήριο, το μοιραίο σχοινί, το οποίο μεταφέρθηκε 42 ημέρες μετά την τραγωδία για εξειδικευμένες μικροσκοπικές εξετάσεις.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από τις εξειδικευμένες εξετάσεις του εμπειρογνώμονα του Πανεπιστημίου Πατρών με γνώσεις και εμπειρία στα συγκεκριμένα θέματα, προκύπτουν σημαντικά ευρήματα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του σχοινιού. Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι το μοιραίο σχοινί έφερε κάποια προβλήματα καθώς και εμφανή σημάδια φθοράς. Μάλιστα, εντοπίστηκαν στο σχοινί βλάβες που φαίνεται να προϋπήρχαν του μοιραίου ατυχήματος.

Θυμίζουμε πως οι ανακριτές της υπόθεσης προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να έχουν πλήρη επίγνωση για την προέλευση και την καταλληλότητα του σχοινιού. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από ειδικό να τους δώσει απαντήσεις εάν το σχοινί ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για καταρρίχηση στο σημείο όπου και τοποθετήθηκε, εάν έφερε φθορές λόγω παλαίωσης, καθώς και τον βαθμό ανθεκτικότητας του. Επίσης, ζήτησαν να έχουν πλήρη επίγνωση και για την προέλευση του.

Με την παραλαβή της έκθεσης του ειδικού εμπειρογνώμονα και των τεκμηρίων, όπως το σχοινί, αναμένεται να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης και να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να δοθούν οδηγίες και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Επίσης, η Αστυνομία αφού παραλάβει την έκθεση θα την παραδώσει στον ανώτατο αξιωματικό του ΓΕΕΦ ο οποίος διορίστηκε ως ανακριτής για να ολοκληρώσει και αυτός την έρευνά του από πλευράς υπουργείου Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας, αυτές έχουν ολοκληρωθεί προ μηνών. Όπως έγραψε και σε παλιότερο δημοσίευμα ο «Φ», στον φάκελο της τραγωδίας συμπεριλαμβάνονται πέραν των 75 καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, αυτό που προκύπτει από τις καταθέσεις των στρατιωτικών είναι ότι δεν τηρούνταν τα καθορισμένα πρωτόκολλα των στρατιωτικών ασκήσεων. Το μοιραίο σχοινί έφερε φθορές σε δύο άλλα σημεία πιο πάνω από το σημείο που κόπηκε.

Ο 32χρονος Ξάνθου ήταν ο πρώτος από τους εκπαιδευόμενους που επιχειρούσε κατάβαση από σημείο πλησίον του δρόμου. Ξεκίνησε την κατάβαση με τη βοήθεια του σχοινιού, αλλά το σχοινί κόπηκε από τη μέση και ο λοχαγός έπεσε από ύψος σαράντα μέτρων κτυπώντας σε βράχους.

philenews.com