Τριπλάσιο απόθεμα χρυσού/χαλκού στο Μιτσερό: «Ενθαρρυντικά στοιχεία..»

Η εταιρεία αναφέρει ότι μεταλλοφορία χρυσού εμφανίζεται σε αρκετές ζώνες του κοιτάσματος, μαζί με ψευδάργυρο και άργυρο

72f09a857547667d8c411e3f77de75ac 26 Μιτσερό, Χαλκός, χρυσοΣ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποθέματα μεταλλεύματος στην περιοχή του μεταλλείου της Κοκκινόγιας στο Μιτσερό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Venus Minerals.

Η εταιρεία όπως αναφέρει προέβη σε επικαιροποιημένη αποτίμηση του κοιτάσματος και εντοπίζει ότι τα αποθέματα της Κοκκινόγιας είναι περίπου τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με τους υπολογισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι μεταλλοφορία χρυσού εμφανίζεται σε αρκετές ζώνες του κοιτάσματος, μαζί με ψευδάργυρο και άργυρο. Το πρόσφατο γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη 12,3 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος. Η περιεκτικότητα του χαλκού στο απόθεμα κυμαίνεται από 0,31% μέχρι 2,25%, ενώ η αντίστοιχη περιεκτικότητα σε χρυσό κυμαίνεται από 0,27 μέχρι 0,57 γραμμάρια ανά τόνο.

Πώς σχολιάζει τα ευρήματα η Υπηρεσία Μεταλλείων

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Μεταλλείων η παραγωγή χρυσού-αργύρου με τη μέθοδο της κυάνωσης (εκχύλιση σωρών/ απορρόφηση – εκρόφηση με ενεργό άθρακα/ ηλεκτανάκτηση) από εξορυγμένα χρυσοφόρα αποθέματα έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι την εξασφάλιση νέων αποθεμάτων.

Όσο αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες για μέταλλα, επιδείχθηκε ενδιαφέρον για χρυσό και χαλκό το οποίο έχει αυξητική τάση. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ισχύ περί 61 άδειες επισκόπησης για μεταλλεύματα χρυσού, χαλκού και γενικότερα μικτών θειούχων που καλύπτουν όλη την ελεύθερη Κύπρο σε έκταση περίπου 142 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ βρίσκονται υπό εξέταση άλλες 15 αιτήσεις.

Το SigmaLive ζήτησε σχόλιο από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας για τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Venus Minerals. Ο κ.Στέλιος Μιχαήλ ανέφερε στο SigmaLive πως επίσημα δεν έχουν κατατεθεί οποιαδήποτε αποτελέσματα στην Υπηρεσία Μεταλλείων, που να τεκμηριώνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.

Ο κ.Μιχαήλ ωστόσο πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο SigmaLive ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία αλλά θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα».