Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι για την Άγκυρα προέχει η διεξαγωγή μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για να ξεκαθαριστεί το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, ενώ οι όροι αναφοράς θα πρέπει να συμπληρωθούν ακολούθως. Είπε επίσης ότι υπάρχει σήμερα περισσότερη ανάγκη για τις εγγυήσεις παρά ποτέ, ενώ για τα Βαρώσια ανέφερε ότι σημασία έχει το δικαίωμα χρήσης.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στον Νίκο Στέλγια, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε αυτό που θα διαπραγματευτούμε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε το περιεχόμενο των όρων αναφοράς».
Ερωτηθείς για το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στο παρελθόν οι εντατικές διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την ομοσπονδία δεν οδήγησαν σε επιτυχία, προσθέτοντας ότι μετά την αποτυχία του Κραν Μοντάνα υπάρχει η ανάγκη για εξέταση εναλλακτικών επιλογών.
Ως προς τις επιλογές αυτές, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «οι πιο αξιοσημείωτες προτάσεις γι’ αυτό το ζήτημα ήρθαν από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στις διμερείς συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «κάποτε ανέφερε τη λύση δύο κρατών και κάποτε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία», την συνομοσπονδία αλλά και τη χαλαρή ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ήρθαν στο προσκήνιο διάφορες προτάσεις, οι οποίες όντως πρέπει να μελετηθούν.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι «αν είναι έτοιμες οι δύο πλευρές, τότε ναι, θα μπορούσε να συμβεί και αυτό», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης.
Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτή τη φορά η διαδικασία θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, και για τον λόγο αυτό το έγγραφο των όρων αναφοράς δεν πρέπει να εμπεριέχει ασαφή σημεία.
Διατύπωσε παράλληλα τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πιστεύει στην πολιτική ισότητα και οπισθοχώρησε από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί σε Κύπρο και Ελβετία. Είπε ακόμη ότι αν σήμερα πάμε ξανά σε μια διαδικασία με αυτή τη νοοτροπία θα χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια και δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς αν στην άτυπη διάσκεψη που εισηγείται, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια θα είναι στο προσκήνιο, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε απλώς τί θα διαπραγματευτούμε στη συνέχεια». Για τις εγγυήσεις, είπε ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, με την τ/κ πλευρά να επιθυμεί τη διατήρησή τους και την Τουρκία να μην μπορεί να τηρήσει παθητική στάση απέναντι σε αυτό το αίτημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, είπε εξάλλου πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές εγγυήσεις, η ε/κ πλευρά δεν θα παραχωρούσε ποτέ στην τ/κ πλευρά το δικαίωμα που της αναλογεί. «Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις της Τουρκίας τα δικαιώματα του τ/κ λαού» κατά την έκφρασή του «θα είχαν καταπατηθεί».
Στη συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι στο Κραν Μοντάνα, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά τηρούσε ευέλικτη στάση στις εγγυήσεις, η άλλη πλευρά παραιτείτο από την εκ περιτροπής προεδρία, την ενεργή συμμετοχή και τη θετική ψήφο.
Για τα Βαρώσια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η περιοχή που έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. «Η μη χρήση της περιοχής δεν εξυπηρετεί κανέναν» συνέχισε, και αναφέρθηκε σε πρόταση της “κυβέρνησης” του κατοχικού καθεστώτος, επί της οποίας είπε ότι θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. «Αφού γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες, θα ανακοινωθεί το σχέδιο και στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι το σημαντικό είναι «η παροχή του δικαιώματος χρήσης» λέγοντας ότι πολλοί Ε/κ το ζητούν αυτό και προσφεύγουν στην ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας’.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πτυχή, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», αναφέροντας, παράλληλα, ότι η πρόταση απευθύνεται στην Τουρκία και παραγνωρίζει την τ/κ πλευρά.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας στη θάλασσα», ενώ ανέφερε ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι.
Για τις σχέσεις του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα διευκόλυνσης ή παρεμπόδισης του έργου του κ. Ακιντζί. Το σημαντικό δεν είναι η άποψη των πολιτικών ή κάποιου ατόμου, αλλά η κοινή συνισταμένη της τουρκικής πλευράς» κατέληξε.