Βάσανο η πλατφόρμα καταχώρησης των τεστ για Covid

Με τους φαρμακοποιούς τα βάζουν οι πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά για ένα ψηφιακό αποτέλεσμα rapid test.

selftest 1 1 rapid test, πλατφορμα, πολίτες, φαρμακοποιός

Με τους φαρμακοποιούς τα βάζουν οι πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά για ένα ψηφιακό αποτέλεσμα rapid test. Τα προβλήματα στην πλατφόρμα καταχώρησης αποτελεσμάτων έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους φαρμακοποιούς οι οποίοι διενεργούν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου, χωρίς όμως να ευθύνονται για το τι συμβαίνει. 

Την ώρα που η Κυβέρνηση απαιτεί από παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω και από τους πολίτες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να υποβάλλονται σε rapid test, αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα που αφορούν κυρίως το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λεμεσού, Γρηγόρης Γρηγορίου, ανέφερε ότι η διενέργεια των τεστ έχει καταντήσει μεγάλο ζήτημα για τους ίδιους, επισημαίνοντας ότι εντοπίζονται κυρίως τρία προβλήματα

Όπως εξήγησε, κάποια αποτελέσματα rapid test καθυστερούν πάρα πολύ να σταλθούν, με τους πολίτες να βρίσκονται στο περίμενε αφού για να μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε, θα πρέπει υποδείξουν σε ψηφιακή μορφή το αποτέλεσμα τους. Το δεύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, είναι ότι οι πολίτες ενώ λαμβάνουν το μήνυμα στο κινητό τους, πατώντας στον σύνδεσμο που τους οδηγεί στην πλατφόρμα EUDCC, εκεί δεν τους δείχνει το νέο αποτέλεσμα του τεστ αλλά το παλιότερο το οποίο είναι και άκυρο.

«Μου έτυχε και προσωπικά αυτό που αναφέρω αλλά και σε πάρα πολλούς πελάτες», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου επισημαίνονται πως το τρίτο πρόβλημα παρουσιάζεται στην πλατφόρμα αφού αρκετές φορές μπλοκάρει με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να καταχωρήσουν τα αποτελέσματα των πολιτών στο σύστημα. «Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Ο κόσμος αναμένει άμεσα να έχει το αποτέλεσμα έτσι ώστε να μπορεί να μεταβεί στη δουλειά του, μαθητές να μπορούν να πάνε στο σχολείο. Κόσμος το χρειάζεται ακόμη και για να μεταβεί στην υπεραγορά. Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία, δημιουργείται φασαρία και οχληρία. Έρχονται πελάτες και μας ζητούν πίσω τα χρήματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό που ζητάνε ως φαρμακοποιοί είναι να επιλυθεί το πρόβλημα το οποίο δεν οφείλεται σε αυτούς. «Οι αρμόδιοι καλούν τους πολίτες να αποταθούν στα φαρμακεία και ρίχνουν την «μπάλα» σε εμάς. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν εναπόκειται σε εμάς αλλά στο σύστημα της συγκεκριμένης πλατφόρμας». Εξήγησε ακόμη πως όλο αυτό δημιουργήθηκε από τη στιγμή που τα αποτελέσματα των rapid test εντάχθηκαν στο σύστημα της ηλεκτρονικής μορφής μέσω της πλατφόρμας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λεμεσού έφερε ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο όπως είπε διαπίστωσε ο ίδιος. «Έκανα τεστ στο παιδί μου και ήρθα στο φαρμακείο να το καταχωρήσω. Στην κόρη μου στάλθηκε μήνυμα όμως ότι το τεστ της έγινε χθες. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να δείτε τα προβλήματα που υπάρχουν», επεσήμανε. Είπε ακόμη ότι ο φαρμακοποιός μετά την καταχώρηση του τεστ στην πλατφόρμα δεν έχει καμία ευθύνη, ενώ σημείωσε πως σε περιπτώσεις που περαστούν κάποια λάθος στοιχεία, οι ίδιοι προχωρούν άμεσα σε διόρθωση.

Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Άλφα, η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού, ερωτηθείσα για το πρόβλημα των ψηφιακών αποτελεσμάτων rapid test, σημείωσε ότι στην πλατφόρμα υπήρχαν κάποια προβλήματα, ωστόσο έγιναν προσπάθειες να επιλυθούν και από την περασμένη Δευτέρα, λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

philenews.com