«Βόμβα» στα «χρυσά» διαβατήρια–Διαπιστώσεις «φωτιά» από την Ελεγκτική Υπηρεσία

35647a7d7e6128368a86c398f467026e διαβατήρια, πολιτογραφήσεις

“Σεισμό” στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει η έρευνα που ολοκλήρωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία για πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων.

Το προσχέδιο του πορίσματος θα αποσταλεί την Παρασκευή ή τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών για σχόλια και ακολούθως θα δημοσιοποιηθεί η τελική έκθεση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ και του Κυριάκου Πενηνταέξ, που επικαλείται έγκυρες πηγές, το πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα καταδεικνύει ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι θα διαπιστώνεται απώλεια κρατικών εσόδων και στις πέντε υποθέσεις.

Ειδικότερα, θα αποτελεί εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ότι το κράτος δεν εισέπραξε τα ποσά που έπρεπε να λάβει, βάσει των τότε ισχύουσας νομοθεσίας και των κανονισμών και θα γίνεται στην έκθεση σύσταση για περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με τη διαδρομή του χρήματος.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να δόθηκαν μίζες σε μεσάζοντες.

“Πόρτα” για άλλα στοιχεία

Στο μεταξύ, γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κλείνει, προς το παρόν, την πόρτα στην Ελεγκτική Υπηρεσία για επέκταση της έρευνάς της και σε άλλες
πολιτογραφήσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενημερώνοντας πως δεν θα της δώσει, προς το παρόν, τους δεκαπέντε πρόσθετους φακέλους, λόγω της παράλληλης ευρείας έρευνας που αναμένεται να αρχίσει η νεοσύστατη τριμελής Ερευνητική Επιτροπή.

Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, από τη στιγμή, που δεν αμφισβητούνται οι αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διενεργήσει έλεγχο, έστω και σε μετέπειτα στάδιο.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αποκλείσει τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή, Κυριάκο Κυριάκου από την έρευνά της για τους πέντε φακέλους, λόγω της παράλληλης συμμετοχής του στην Ερευνητική Επιτροπή, με το αιτιολογικό της διασφάλισης θεμάτων αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Αναζητούν εμπειρογνώμονες

Σε ό,τι αφορά το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, τα μέλη της, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, παρέλαβαν μια λίστα ονομάτων ατόμων, τα οποία προτείνονται για να στελεχώσουν την υποστηρικτική προς την Επιτροπή ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει το διάταγμα του Γενικού Εισαγγελέα, το οποίο έχει δημοσιευτεί, όπως μαθαίνουμε, στην έντυπη μορφή της εφημερίδας της Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Αύριο, τα μέλη της Επιτροπής θα υπογράψουν τον όρκο και στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν τους φακέλους με στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Θα τους αποσταλεί, επίσης, για μελέτη και το πόρισμα – “φωτιά” της πρώτης τριμελούς Επιτροπής υπό την Προεδρία της Δήμητρας Καλογήρου.

Πηγή: Sigmalive