Βουλιάζει ο τζίρος των water sports – Μείωση 80% από πέρσι

greece sports watersports 1 1920 water sports, ΚΡΙΣΗ

Δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα ξενοδοχεία μεγάλα προβλήματα φέτος, αλλά ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία. Οι παραλιακές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς η πελατεία τους μειώθηκε αισθητά. Στηρίζονται πλέον στους Κύπριους παραθεριστές καθώς μέχρι στιγμής μόνο οι γερμανόφωνοι τουρίστες επιλέγουν τη χώρα για διακοπές κι αυτοί μεμονωμένα. Μεγάλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα καλοκαιρινά σπορ.

Οι επιχειρηματίες είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν κατά 80%, ενώ η μόνη πελατεία που έχουν είναι οι Κύπριοι παραθεριστές. Οι τουρίστες δεν έχουν φτάσει στη χώρα μας, οι παραλίες είναι άδειες και τα θαλάσσια σπορ βρίσκονται σε μαρασμό.

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, όπως την ανέλυσε στον «Φ», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας Δημήτρης Χατζηδημητρίου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πελατεία των προηγούμενων χρόνων, αφού δεν υπάρχουν τουρίστες και ο ντόπιος τουρισμός δεν αρκεί για να στηρίξει όλα τα κέντρα αθλημάτων. Τώρα, οι ζημιές αναμένεται να είναι μεγάλες καθώς ο τοπικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από τον τζίρο που δημιουργούσαν οι ξένοι τουρίστες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί μικροεπιχειρηματίες, καθώς οι άδειες στοιχίζουν εκατοντάδες ευρώ και τα λειτουργικά κόστη ανέρχονται σε χιλιάδες. «Οι περισσότεροι έχουν τον εξοπλισμό τους στη θάλασσα να κάθεται τις καθημερινές, ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα τα Σαββατοκύριακα», σχολίασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας.

Ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι έχουν στείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και στις τοπικές Αρχές ζητώντας φοροελαφρύνσεις. «Εμείς το μόνο που ζητούμε είναι συνάντηση μαζί τους για να συζητήσουμε κάποια από τα αιτήματά μας», σχολίασε ο κ. Χατζηδημητρίου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αφού είμαστε τουριστική επιχείρηση, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μας κατατάξει ως τέτοια. Όχι να πληρώνουμε 19% ΦΠΑ ενώ οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις να πληρώνουν 9% και με τα μέτρα ο συντελεστής να πέφτει στο 5%». «Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ασύμφορο για εμάς να επαναλειτουργήσουμε. Για να ανοίξουμε, πρέπει να πληρωθούν οι τοπικές Αρχές», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, οι επιχειρηματίες είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν κατά 80%, ενώ, όπως ανέφερε, τρέφουν λιγοστές ελπίδες για τη μελλοντική κάθοδο τουριστών στη χώρα μας. «Κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούν ικανοποιητικά διότι βρίσκονται σε δημοφιλείς παραλίες, ωστόσο η πλειοψηφία τους βιώνει τεράστια προβλήματα», κατέληξε.

Πηγή: Ο Φιλευλεύθερος