Βροχές «χρυσάφι» τον Δεκέμβρη – Πώς αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος

Eιδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού

08d7e61bc110a8bd30401e11aa3dc992 1 βροχές, Βροχοπτώσεις, Τμήμα Μετεωρολογίας

Το ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, εξέδωσε για τον μήνα Ιανουάριο το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Όπως σημειώνει, ο Ιανουάριος, δεύτερος μήνας του Χειμώνα, δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παρελθόντα Δεκέμβριο τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας.

Κατά το μήνα αυτό η ατμόσφαιρα έχει ήδη τα χειμερινά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κατά τον Ιανουάριο η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Όπως σημειώνεται, ο Ιανουάριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι θερμότερος του κανονικού κατά 1°C με 2°C, κυρίως σε περιοχές στα παράλια. Το αναμενόμενο ύψος βροχής είναι απογοητευτικό για το μήνα αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού, γύρω στα 50% με 75% του κανονικού. Παρόμοια ξηρικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Δεκεμβρίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι το Δεκέμβριο οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν κοντά ή και λίγο πάνω από τις κανονικές.

Παρατηρήθηκαν και πολλές ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μεγίστων, όσο και των ελαχίστων (με απόκλιση πέραν των 4°C από τις κανονικές) στους πιο πολλούς σταθμούς αναφοράς. Ενδεικτική είναι η μέγιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 17.2°C με την κανονική να είναι 8.3°C και η μέγιστη θερμοκρασία στην Πόλη Χρυσοχούς που ήταν 25°C με την κανονική να είναι 18°C.

Όσον αφορά τις ελάχιστες θερμοκρασίες, ενδεικτική είναι η ελάχιστη θερμοκρασία στην Πάφο που ήταν 17.2°C με την κανονική να είναι 10°C και η ελάχιστη θερμοκρασία στη Λάρνακα που ήταν 17.9°C με την κανονική να είναι 9.2°C.

Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος κατέγραψε αθροιστική βροχή αρκετά πάνω της κανονικής.

Όπως φαίνεται και από τον πιο κάτω χάρτη κατανομής της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για τον Δεκέμβριο, η μέση επιφανειακή κατανομή έφτασε τα 162.4mm ή ποσοστό 173% της κανονικής. Στις 1-2, 5-8, 13-23 και στις 26-31 του Δεκεμβρίου σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

161debed69beaf βροχές, Βροχοπτώσεις, Τμήμα Μετεωρολογίας

Για τις ημερομηνίες 5, 7 και 8 του Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί κίτρινες προειδοποιήσεις ΕΜΜΑ, ενώ για τις ημερομηνίες 18-20 και 30-31 του Δεκεμβρίου πορτοκαλί προειδοποιήσεις ΕΜΜΑ.

Οι προειδοποιήσεις αφορούσαν βροχές και καταιγίδες. Βάση των προκαταρκτικών δεδομένων, χαλάζι σημειώθηκε στις 5, 13-14 και 30 του μήνα. Χιόνι σημειώθηκε στις 8, 15, 17-21 και 29 Δεκεμβρίου στο Τρόοδος. Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν μεταξύ του 69-85%.