Έντονος προβληματισμός για ταξιδιωτικούς πράκτορες
Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει στην κατηγορία Β την Ελλάδα από την Πεμπτη 06 Αυγούστου έχει τρομερό αντίκτυπο στην επιχείρηση ταξιδιών. Ο ένας μετά τον άλλο οι συμπατριώτες μας ακυρώνουν τα ταξίδια τους για την Ελλάδα όπου θα περνούσαν μεγάλο μέρος των διακοπών τους, είτε πρόκειται για ελληνικά νησιά κατά βάση, είτε για άλλους προορισμούς σε μεγάλες ελληνικές πόλεις. Σαφώς πέραν των ακυρώσεων δεν γίνονται ούτε νέες κρατήσεις.’
Άρχισαν από τις 03 Ιουλίου
Όπως πληροφορούμαστε, η έντονη φημολογία αλλά και η ροή πληροφοριών για έξαρση κρουσμάτων στην Ελλάδα ανάγκασαν εδώ και ένα μήνα τους Κύπριους να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο να πάνε στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, οι πρώτες ακυρώσεις άρχισαν από τις πρώτες ημέρες Ιουλίου, συγκεκριμένα από τις 03 του περασμένου μήνα και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα,κορυφώθηκαν μετά την Παρασκευή όταν η Ελλάδα υποβιβάστηκε στην κατηγορία Β.
«Χάθηκε» το 30% -40% των κρατήσεων
Ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Άκης Κελεπέσιης μιλώντας στην Offsite εξέφρασε τον εντονότατο προβληματισμό του για τις ακυρώσεις «βροχή» για Ελλάδα. Όπως είπε, «το 30% -40% των κρατήσεων για την Ελλάδα ήδη χάθηκε. Αυτό είναι πολύ άσχημο για μας αφού οι ακυρώσεις ισοδυναμούν και με κόστος αφού στις πλείστες των περιπτώσεων οι αεροπορικές εταιρείες θα κάνουν τις πτήσεις».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης μιλώντας με τη σειρά του στην Offsite εμφανίστηκε απογοητευμένος λέγοντας ότι «η μια μετά την άλλη οι κρατήσεις για την Ελλάδα ακυρώνονται. Η ζημιά είναι μεγάλη εάν αναλογιστείτε ότι αυτό γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό». Ο κ. Σταματάρης τόνισε ότι «οι ακυρώσεις αφορούν ταξίδια αλλά και πακέτα. Λόγω της φύσης των ταξιδιών αυτών οι πελάτες μπορούν να μεταθέσουν τα ταξίδια τους. Μη ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και αεροπορικές εταιρείες που ακυρώνουν πτήσεις, άρα ενδεχομένως να δικαιούνται αποζημίωσης». Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού, τα έξοδα της κράτησης επωμίζεται ο καταναλωτής.
Ερωτηθείς ο κ. Σταματάρης τι είδους μέτρα θα ληφθούν από το Σύνδεσμο ανέφερε: «Δεν θα μείνουμε να κλαίμε. Παρακολουθούμε τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και αναμένουμε τις εξελίξεις για την κατάταξη της Ελλάδας . Σαφώς και η πανδημία επηρέασε τον κλάδο μας».
Τι σημαίνει η υποβάθμιση της Ελλάδας
Η υποβάθμιση της Ελλάδας σε κατηγορία Β σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Κύπρο από την ερχόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β. Δυνατότητα για τεστ κατά την άφιξη στην Κύπρο υπάρχει και για Κύπριους και νόμιμα διαμένοντες στην ΚΔ
Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Λύση στο συνωστισμό
Σε μια άλλη εξέλιξη, την Τρίτη η κατάσταση στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ήταν ομαλή. Τα μέτρα που λήφθηκαν για αποτροπή του συνωστισμού μετά από ευρεία σύσκεψη στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου και του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου δούλεψαν. Τα μέτρα αυτά είναι:
*Αυξήθηκε το προσωπικό της Αστυνομίας που θα έχει ευθύνη το διαβατηριακό έλεγχο.
*Αυξήθηκαν οι νοσηλευτές που θα υποβάλλουν σε εργαστηριακούς ελέγχους τους επιβάτες.
*Επανάνοιξαν τα border express για εξυπηρέτηση των επιβατών.
*Έγινε διαχωρισμός πτήσεων αναλόγως της κατηγορίας κάθε χώρας.
*Αυξήθηκαν οι πύλες (gates) για εξυπηρέτηση επιβατών – Μέγιστος αριθμός οι 5.
Πηγή: Offsite