Ξεκινά η συζήτηση στην Βουλή για την δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης

Η δημιουργία του ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη

1 Copy Copy 112

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών θα βρεθεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 12/10 το νομοσχέδιο για την δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη με στόχο την μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Σκοπός της ίδρυσης του υφυπουργείου είναι να τεθεί κάτω από ένα ενιαίο φορέα η χάραξη και η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση και το άσυλο ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η διαχείρηση διαφόρων παραμέτρων που αφορούν την μετανάστευση και το άσυλο και ταυτόχρονα η προστασία στους νόμιμους δικαιούχους στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο στις 15/6/2023 προνοείται η χάραξη και υλοποίηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση και το άσυλο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα θέματα υποδοχής, φιλοξενίας αλλά και την ένταξη προσώπων στην κοινωνία και την επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής του.

Παράλληλα υπό την ευθύνη του υφυπουργείου θα τεθεί η λειτουργία και η διαχείρηση κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας καθώς και τα κέντρα φιλοξενίας για ανήλικους και ευάλωτους. 

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε και κατά την έγκριση του υφυπουργείου από το υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών η δημιουργία του θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων, που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο, έχοντας ως βάση τις ακόλουθες προτεραιότητες:

(α)   αποτροπή των παράτυπων ροών και καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών προσώπων,

(β)   επίσπευση των διαδικασιών που αφορά αιτήσεις ασύλου, ιδιαίτερα των πρόδηλα αβάσιμων,

(γ)   πάταξη της αδήλωτης εργασίας, και

(δ)   βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Άλλες προτεραιότητες του εν λόγω Υφυπουργείου θα αφορούν στην:

(ε) ένταξη των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών μέσα από κατάλληλη αξιοποίηση των προσόντων/ δεξιοτήτων, που παρουσιάζουν έλλειψη στην κυπριακή αγορά εργασίας,

(στ) προώθηση πολιτικής για Ασυνόδευτα παιδιά, και

(ζ) εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν διατηρούν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου προνοείται να μετακινηθούν υπηρεσίες από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Μετανάστευσης. 

Παράλληλα θα ενταχθούν στο νέο υφυπουργείο και υπηρεσίες από το Υφυπουργείο Πρόνοιας που χειρίζονται θέματα ευάλωτων μεταναστών, ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και επιδομάτων.

Πάντως για την ώρα παραμένει άγνωστο το πότε τελικά θα ψηφιστεί από την Βουλή η ίδρυση του υφυπουργείου Μετανάστευσης καθώς σε ερώτηση μας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστο Δαμιανού εάν υπάρχουν ενδείξεις πότε θα ψηφιστεί η απάντηση ήταν αρνητική.

Φαίνεται μάλιστα ότι η επιτροπή θέλει πρώτα να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων χωρίς να αποκλείεται να προβεί και η ίδια σε τροπολογίες στην νομοθεσία.

Στέλιος Στυλιανού / Offsitenews