Ξυλοφάγου: Καταγγελίες για κλοπές κυνηγετικών σκυλιών από σπείρες κατεχομένων

8C8B0B2E 24A9 493C ACB2 F695786466C2 Κλοπές σκυλιών

Οι κλοπές κυνηγετικών σκυλιών είναι ένας εφιάλτης χωρίς τέλος για χιλιάδες κυνηγούς και φιλόζωους.

Ο ΑΝΤ1 ανοίγει το φάκελο με τις κλοπές των κυνηγετικών σκυλιών και αποκαλύπτει με μαρτυρίες, πως οι τουρκικές σπείρες από τα κατεχόμενα, με τη βοήθεια συνεργατών τους στις ελεύθερες περιοχές, κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, χρυσές δουλειές

Ο Αρτέμης Φράγκους, ιδιοκτήτης σκύλων, είπε ότι «εκοψαν τα ττέλια των περιφραγμών του περβολιού μου, εμπήκαν μέσα εσπάσαν τα, ανοίξαν τις πύλες που έχω προθάλαμο των κλουβιών, που έχω τους κυνηγετικούς μου σκύλου, άνοιξαν τα 5 τα κλουβιά από τα οκτώ, διάλεξαν συγκεκριμένα 7 σκυλιά και τα πήρασιν».

Οι παράνομοι έκλεψαν μόνο τους άριστους των αρίστων στο…λαγό, αφήνοντας πίσω στον περιφραγμένο χώρο στη Ξυλοφάγου άλλα οκτώ σκυλιά. Ενώ το ίδιο βράδυ, την περασμένη δηλαδή Κυριακή, έκλεψαν και τα σκυλιά δεύτερου κυνηγού στην ίδια περιοχή

Ο κ. Φράγκος επισήμανε πως «φαίνεται ότι έχουν Ελληνοκύπριους που δίνουν πληροφορίες. Κάνουν αυτές τις κλοπές των σκύλων, τα καλύτερα σκυλιά που εντοπίζουν και κάνουν τις μεταφορές εκεί κοντά στο οδόφραγμα του Περγάμους».

Φέτος οι περισσότερες κλοπές κυνηγετικών σκυλιών που είναι με μάστερ στον εντοπισμό και ξεφώλιασμα των λαγών, καταγράφονται στην επαρχία Λάρνακας. Πέρσι ήταν στη Λεμεσό, ενώ πριν δύο χρόνια στην Πάφο και πάλι στη Λεμεσό, με τη Λευκωσία να έχει μέχρι στιγμής κάποια μεμονωμένα κρούσματα.

Ο Φλώρος Κασιούρης, ιδιοκτήτης σκύλων, ανέφερε ότι «πήγα να δω τι κάμνουν οι σκύλοι, σπασμένα ούλλα οι κλειδωνιές, είχαν κελιδωνιές καλές που δεν εκόφκουν τα, εκόψαν τους σύρτες των πόρτων με το ψαλίδι του σιδερά επιάσαν τους ούλλους, αφήσαν μόνο ένα μωρό ενάμισι μηνού».

Πίσω από την κλοπή των έξι κυνηγετικών σκύλων του κύριου Κασιουρή στην Ορμήδεια, φαίνεται να είναι η ίδια σπείρα με την περίπτωση της Ξυλοφάγου.

Παράλληλα, ο κ. Κασιούρης τόνισε ότι «99% έχουν χέρι δικοί μας ανθρώποι μέσα. 1000%. Σαν εμένα που ήξεραν ότι είχα κάμερα. Εκείνη την ώρα πάεις με τον φόβο να κλέψεις να φύγεις. Εν να κάτσεις να τσιακκαρίσκεις να έβρεις κάμερα. Κάποιοι είχαν πληροφορίες σίγουρα».

Και σε αυτή την περίπτωση οι τούρκοι παράνομοι φρόντισαν να αφήσουν το αποτύπωμα τους. Όπως έπραξαν και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κασιούρης σημείωσε ότι «πάντα οι συγκεκριμένοι που κλέφτουν αφήνουν ένα κομμάτι σχοινί, ποτούτιν τι λιμιστίρα την άσπρη τζιαμέ που εν να κλέψουν και εγώ πιστέφκω μπορεί να είναι επίδειξη δύναμης τούτο το πράγμα. Τάχα εμείς είμαστε τζιαι κλέψαμε πάλε».

Ανάλογα με την περίπτωση, οι τουρκικές σπείρες επιλέγουν και τη δίοδο που θα χρησιμοποιήσουν για τη φυγάδευση των σκυλιών στα κατεχόμενα. Πρώτη επιλογή το Πέργαμος και ακολουθούν η Αθηαίνου και η Περιστερώνα.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα ζώα, Κυριάκος Κυριάκου επισήμανε πως «αυτό το οποίο μείναμε έκπληκτοι είναι ότι αυτοί που έκλεβαν κυνηγετικούς σκύλους είχαν και συνεργάτες στις ελεύθερες περιοχές με τους οποίους βγάζαν φωτογραφίες των σκύλων και ζητούσαν και λύτρα».

Από τα κατεχόμενα τα κλοπιμαία σκυλιά πωλούνται σε ανυποψίαστους κυνηγούς και φιλόζωους στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, με πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά, τα οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες μας τα παρουσιάζουν ως αδέσποτα, για να μην απαιτείται να δοθούν και πολλές εξηγήσεις.

Επίσης, ο κ. Κυριάκου υπογράμμισε ότι «θα στείλουμε σημείωμα στον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά όπως σας έχω πει μόνο με τις δικοινοτικές επιτροπές μπορούμε να κάνουμε δουλειά».

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν κλαπεί επίσης , 9 κυνηγετικά σκυλιά από τη Λεμεσό, ένα από τη Χοιροκοιτία και 10 από το Πισσούρι.

Πηγή: ΑΝΤ1