Υφ. Τουρισμού: Η Κύπρος δεν θα είναι μόνο «Sun, Sea και.. το γνωστό» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το σλόγκαν μας για δεκαετίες ήταν τα τρία “S” - Sun, Sea και το ..γνωστό»

4C61F380 66D2 4E12 9C24 D125FAB8E75C

Το brand της χώρας δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», τονίζοντας, ωστόσο, πως οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές προσέλκυσης ποιοτικότερου τουρισμού.

Απαντώντας σε πολίτες που επισήμαναν, στο πλαίσιο γκάλοπ που διενήργησε το ΣΙΓΜΑ, την ανάγκη άφιξης ποιοτικότερων επισκεπτών στο νησί μας, ο κ. Κουμής μας υπενθύμισε ότι «το σλόγκαν μας για δεκαετίες ήταν τα τρία “S” – Sun, Sea και το ..γνωστό».

«Προωθούσαμε και ζητούσαμε αυτού του είδους τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Κουμής, εξηγώντας πως «δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη ένας προορισμός να αλλάξει DNA». «Είναι το όνειρο χιλιάδων νεαρών Ευρωπαίων», διευκρίνισε, «να έρθουν έστω και για μία εβδομάδα στην Κύπρο και να απολαύσουν όλα αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο».

Η λύση στις υποδομές

Οι πολίτες που συμμετείχαν στο γκάλοπ αναφέρθηκαν πάντως και σε άλλες βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταστεί «ποιοτικότερο» το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, εστίασαν στην ανάγκη για περισσότερη καθαριότητα, στην αντιμετώπιση της «ακρίβειας» που χαρακτηρίζει το κυπριακό προϊόν και στην αξιοποίηση πλεονεκτημάτων για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία μίλησαν για αναβάθμιση των υποδομών.

Ο Υφυπουργός, αφού πήρε.. σημειώσεις από τα σχόλια των πολιτών, συμφώνησε πως η αναβάθμιση των υποδομών είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση ποιοτικότερων επισκεπτών.

«Τα τελευταία χρόνια οδεύουμε προς αυτή την πορεία», φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή μαρίνων για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, που όπως είπε μπορεί να αφορά τουρίστες που θα καταφθάνουν είτε με κρουαζιερόπλοια, είτε με πολυτελή γιοτ.

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως πριν από μία δεκαετία δεν υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία κατηγορίας πέντε αστέρων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. «Τώρα είμαστε σε αυτή την πορεία», ανέφερε, προσθέτοντας πως πάρα πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέχρι το 2014-215 υπέφεραν για χρόνια.

Αποδίδει όμως καρπούς το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της φετινής σεζόν, ο Υφυπουργός περιέγραψε πως «διανύουμε μία καλή τουριστική χρονιά», κατά την οποία καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 27.5% στις αφίξεις συγκριτικά με πέρσι, ενώ τα έσοδα μέχρι τον Μάιο παρουσιάζονται αυξημένα κατά 34%.

Εντούτοις, εκτιμά πως, λόγω της ιδιάζουσας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και της ανησυχίας ως προς το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο διεθνές σκηνικό, θα μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών. Φαινόμενο που, όπως εξηγεί, δεν αφορά αποκλειστικά την Κύπρο, αλλά πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αυξήθηκε η ημερήσια δαπάνη – μειώθηκε η κατά κεφαλή

«Αυτή την στιγμή στην Κύπρο έχουμε αύξηση στην ημερήσια δαπάνη από 69 ευρώ που ήταν πέρσι φέτος ανέρχεται στα 79 ευρώ, ενώ υπάρχει μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη».

«Συνήθως μείωση στην κατά κεφαλή δαπάνη παρατηρείται σε ένα προορισμό όταν αυξάνονται εντόνως οι αφίξεις», εξηγεί.

Η Κύπρος προσφέρεται για όλα τα βαλάντια

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η Κύπρος προσφέρεται για διακοπές «για όλα τα βαλάντια» καθώς, όπως είπε υπάρχουν ευκαιρίες και σε διαφορετικές περιοχές και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Αναφερόμενος στα ευρήματα μελέτης που παρουσίασε το European Travel Commission τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Κουμής είπε πως καταδεικνύουν ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν πλέον να κάνουν διακοπές εκτός της περιόδου αιχμής γιατί αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις.

«Φτωχότεροι» οι Κύπριοι έναντι άλλων Ευρωπαίων

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι Κύπριοι, δεν είναι το ίδιο «άνετοι» με άλλους Ευρωπαίους, αφού ξοδεύουν λιγότερα στις διακοπές τους σε ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών Ελλάδος, στην οποία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός, καταδεικνύεται ότι οι δαπάνες των Κυπρίων είναι κατά 25% μειωμένες σε σύγκριση με τις δαπάνες των μέσων Ευρωπαίων.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Κύπριος ίσως να μην διαθέτει την ίδια αγοραστική δύναμη άλλων Ευρωπαίων που επισκέπτονται την Ελλάδα», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «υπάρχει σοβαρή μείωση στις δαπάνες των Κυπρίων μεταξύ των ετών 2010 και  2023, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 35%».

Ασκήσεις επί χάρτου για προώθηση άλλων ειδών τουρισμού

Αρχαιολογικός, θρησκευτικός και συνεδριακός τουρισμός, είναι μόνο κάποια από τα εναλλακτικά είδη, τα οποία βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Υφυπουργείου και για τα οποία εξετάζονται τρόποι περαιτέρω προώθησής τους.

«Πρέπει να αναδείξουμε με μεγαλύτερη ένταση επιτέλους τα μνημεία μας», ξεκαθαρίζει ο κ. Κουμής, λέγοντας πως «έχουμε τα μνημεία δεν έχουμε όμως καταφέρει να αναδείξουμε κάποια από αυτά ως ‘must-visit’ ανά το παγκόσμιο ή μεταξύ των Ευρωπαίων. Χαρακτηρίζοντας το Κούριο ως το «Κολοσσαίο της Κύπρου», ο Υφυπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να το πετύχουμε».

Σε ό,τι αφορά τον συνεδριακό τουρισμό, ο κ. Κουμής είπε πως είμαστε στο «κυνήγι», αναδεικνύοντας τη σημασία ανάπτυξης αυτού του είδους για την Κύπρο.

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε βελτιωθεί σε επίπεδο υποδομών», σε σχέση με αυτόν τον τομέα εκτιμά ο κ. Κουμής, ενώ αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του M&I Forum που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 300 συνέδρων, καθώς και σε συνέδριο που προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο, το οποίο αναμένεται πως θα προσελκύσει γύρω στις 2500 επισκεπτών.

Όπως ανέφερε «κυνηγάμε» τα εναλλακτικά είδη τουρισμού όπως ο αρχαιολογικός και ο αθλητικός, εντούτοις και πάλι φαίνεται να μειονεκτούμε σε υποδομές, τονίζοντας πως χρειάζονται κίνητρα και δαπάνες από πλευράς κράτους.

Εν μέσω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, ωστόσο, ο κ. Κουμής διευκρίνισε πως ως Υφυπουργείο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθούν δαπάνες «με φειδώ» προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, προς όφελος του τουρισμού της χώρας μας και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα:

 

Πηγή: sigmalive