Υπ.Υγείας: Aπαντήσεις για αυστηροποίηση μέτρων και του τι θα ισχύει μέχρι μέσα Μάη

«Σίγουρα δεν υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης. Αυτό είχε διαφανεί εδώ και κάποιες μέρες απλώς επιβεβαιώθηκε χθες»

yp ygeias ioannou ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο κρατικό ραδιόφωνο φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Υγείας. Στον απόηχο των αρνητικών ρεκόρ των προηγούμενων ημερών ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς το κοινό να τηρεί τα μέτρα αφού όπως τόνισε μας έμειναν λίγες βδομάδες μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό τείχος προστασίας απέναντι στον ιό.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά και ο Υπουργός κάλεσε τον κόσμο να εμβολιάζεται όταν έρχεται η σειρά του αφού είναι το κλειδί για έξοδο από την πανδημία. Παράλληλα είπε ότι στο ερχόμενο Υπουργικό θα κλειδώσει η παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τα μέσα Μαΐου τουλάχιστον ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αυστηροποίηση των μέτρων.

«Προς το παρόν το σύστημα Υγείας αντέχει. Υπάρχει μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και περιμένουμε να δούμε αν και πότε θα σταθεροποιηθούν οι νοσηλείες. Αναμένουμε όλοι ότι κάπου – σε υψηλά σημεία –  θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αυτό είναι το καλό σενάριο», είπε εισαγωγικά.

«Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής επιστράτευση γιατρών ενώ υπάρχει συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Την περασμένη βδομάδα έγιναν δυο συναντήσεις, τέθηκαν στο τραπέζι προβλήματα. Κάναμε συναντήσεις, τα επιλύσαμε και προχωρούμε. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θεωρώ, αν υπάρξει κάτι είμαστε εδώ να το επιλύσουμε», συνέχισε.

«Σίγουρα δεν υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης. Αυτό είχε διαφανεί εδώ και κάποιες μέρες απλώς επιβεβαιώθηκε χθες. Τις επόμενες μέρες θα κλειδώσει και στο Υπουργικό η παράταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου. Δεν υπάρχει εισήγηση για αυστηροποίηση των μέτρων από τους ειδικούς μέχρι στιγμής», είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα εξήγησε ότι το «άνοιξε κλείσε προφανώς δεν επιθυμούν ούτε οι πολίτες ούτε οι οικονομικοί παράγοντες. Αυτό επιβαρύνει και τη ψυχολογία του κόσμου καθώς και τη μη συμμόρφωση του κόσμου στην περίπτωση επιβολής περαιτέρω μέτρων».

«Έμειναν κάποιες βδομάδες μέχρι να αυξηθεί σημαντικά το τείχος προστασίας. Δεν μπορεί να ελέγχεται 1 στους 3 και να έχουμε τέτοιους αριθμούς. Έμμεσα, όταν ελέγχεις κάποιον ελέγχεις και κάποιον άλλον από το περιβάλλον του. ελέγχουμε όλο τον πληθυσμό ουσιαστικά κάθε 2 βδομάδες με τον αριθμό τεστ που κάνουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ.Ιωάννου είπε ότι ο στόχος είναι εφικτός. «Με τα εμβόλια που περιμένουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε πέραν του μισού εκατομμυρίου. Υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να γίνει κι άλλη συμφωνία από την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε περαιτέρω εμβόλια», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive