Υπ. Υγείας: Τι απαντά για τα μέτρα στα κλαμπ και το ενδεχόμενο ενός lockdown

Απαντήσεις για τα μέτρα και το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους έδωσε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του

fedd34398871d3966450c6b5ebb4f625 8 Διασκέδαση, εμβολιασμοΣ, κλαμπ, Μετάλλαξη Όμικρον, Υπουργείο Υγείας

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα, απάντησε ότι τα μέτρα λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών, ενώ η Κύπρος εφαρμόζει τα πιο αυστηρά μέτρα από τον Ιούλιο. Πρόσθεσε ότι η Όμικρον είναι απρόβλεπτη και είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στο νησί μας.

Εξήγησε ότι ως Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν τις «κόκκινες γραμμές», γι αυτό «κάνουν κινήσεις για αύξηση των κλινών, παρακολουθούν την κατάσταση και όταν πρέπει να ληφθούν μέτρα, θα ληφθούν».

Για την εγκυρότητα των self test, απάντησε ότι έγινε συζήτηση για τα συγκεκριμένα τεστ και το ποσοστό που επιβεβαιώνεται, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείο το ποσοστό επιβεβαίωσης είναι πολύ υψηλό και αυτό δίνει μια ακριβή εικόνα.

Σε σχέση με τα μέτρα στα νυχτερινά κέντρα και εάν θα τηρηθούν τελικά τα μέτρα, απάντησε ότι «δεν αποφασίζω εγώ αλλά οι ειδικοί. Ήταν ομόφωνη απόφαση γι αυτά τα μέτρα. Την Τρίτη θα δούμε εάν θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα. Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες για να δούμε εάν θα τα τηρήσουν. Ξέρουμε όλοι σε αυτό τον τρόπο εάν τηρούνται τα μέτρα». Επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο να έκλειναν τα νυχτερινά κέντρα προβλημάτισε τους ειδικούς και υπήρχε το δίλημμα «νυχτερινά κέντρα με rapid test ή ιδιωτικοί χώροι χωρίς έλεγχο». Πρόσθεσε ότι θα γίνονταν συναθροίσεις με περισσότερο κόσμο χωρίς να το γνωρίζουμε.

Επανερχόμενος στο θέμα των μέτρων, είπε ότι οι νοσηλείες θα καθορίσουν την αυστηροποίηση τους. «Δεν έχουμε προς το παρόν μεγάλη αύξηση και ελπίζω να παραμείνει αυτό. Οι συμπολίτες μας που είναι στις ΜΕΘ το 85% είναι ανεμβολίαστοι».

Για τα κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού, δήλωσε ότι το πιο εύκολο θα ήταν να σταματήσουν όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θα υπήρχε κατακραυγή ότι θα άφησαν τα παιδάκια μακριά από τις οικογένειές τους. Τόνισε ότι «γνώριζαν ότι ήταν θετικοί και μετέδιδαν τον ιό κατά την πτήση, γι αυτό υπήρχαν αυτές οι αλυσίδες, δεν περιμέναμε να υπάρχει αυτή η ανευθυνότητα και να μπαίνουν θετικοί μέσα στο αεροπλάνο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός lockdown, απάντησε ότι «δεν είναι στόχος να το αποφασίσουμε σε μια ημέρα αλλά να δούμε τις άλλες επιλογές, έχουμε λίγο χρόνο ακόμα γι αυτό το σενάριο. Καθημερινά βλέπουμε τα στοιχεία, γνωρίζουμε τι γίνεται, λαμβάνουμε αρκετούς παράγοντες υπόψη πριν δούμε αυτό το ενδεχόμενο».

Εξήγησε ότι στόχος δεν είναι να πανικοβάλουμε τον κόσμο αλλά να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση.