ΥΠΑΝ: Η τοποθέτηση κλιματιστικών θα αρχίσει από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό

«Δουλεύουμε, συνέχισε, συστηματικά έτσι ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση»

sxolia Μαθητές, Σχολεία, ΥΠΑΝ, Υπουργός Παιδείας

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το πλάνο τριετίας για τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημειώνοντας πως δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες προς αντιμετώπιση του καύσωνα κατά τις αυριανές Παγκύπριες εξετάσεις.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η ΥΠΑΝ είπε πως «ειδικά για τις Παγκύπριες να πούμε ότι, κάθε χρόνο, επειδή είναι αυτήν την περίοδο που γίνονται οι εξετάσεις, λαμβάνεται μια πρόνοια να αξιοποιηθούν αίθουσες που έχουν κλιματισμό ή, όπου δεν έχουν, με ανεμιστήρες ή να γίνουν διευθετήσεις εντός του σχολείου».

«Η προειδοποίηση που έχουμε από τους συνεργάτες μας, της Μετεωρολογικής, των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, αφορά στην αυριανή μέρα και ειδικά για αύριο δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», συνέχισε και πρόσθεσε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Την ίδια ώρα η κα. Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι πως «έγινε παραδοχή φέτος, επιτέλους, ότι θα πρέπει να μπουν κλιματιστικά σε όλα τα σχολεία, χωρίς διακρίσεις, με εξαίρεση τα σχολεία στην ύπαιθρο φυσικά ή και τα σχολεία στα οποία κάνουμε την αναβάθμιση της θερμικής άνεσης».

Ο καύσωνας, συνέχισε, ανάγκασε το Υπουργείο να λάβει την απόφαση για το αυριανό κλείσιμο των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης, αλλά και «να μην παν τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης, που κάνουν από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 13:30, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση».

Αυτές, όμως, δεν είναι λύσεις, υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας και σημείωσε ότι, σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, «σε καμία περίπτωση δεν φεύγουν» και πως «θα μείνουν, θα δουλέψουν εκεί, θα αξιοποιήσουν όπως μπορούν το χρόνο τους». «Είναι και για τους εκπαιδευτικούς οι συνθήκες άσχημες, το αναγνωρίζουμε όλοι», συμπλήρωσε.

Τονίζοντας ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει ένα πλάνο τριετίας για τοποθέτηση κλιματιστικών, η ΥΠΑΝ ανέφερε πως «αυτό το πλάνο ολοκληρώθηκε στην πρώτη του φάση και ήδη οι Σχολικές Εφορείες εργάζονται στο να αρχίσουν την εγκατάσταση μόλις φύγουν τα παιδιά, άρα σε δέκα περίπου μέρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές».

«Έχουμε κάνει μια σειρά ενεργειών και αυτό είναι σημαντικό να το πούμε. Έχουμε εξεύρει τους πόρους, έχουμε επιλέξει τα σχολεία, έχουμε ετοιμάσει οδηγούς, γιατί όλο αυτό σχετίζεται και με την ασφάλεια των κτιρίων και με την ασφάλεια των παιδιών», πρόσθεσε.

Υπέδειξε ότι σε αρκετά σχολεία που με τη συνδρομή των γονιών τοποθετήθηκαν κλιματιστικά, χωρίς προεργασία, παρουσιάζονται προβλήματα με τα ηλεκτρικά φορτία.

Δουλεύουμε, συνέχισε, συστηματικά έτσι ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση και σημείωσε ότι δεν μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να μπουν κλιματιστικά, όπως αναφέρουν κάποια συνθήματα που ακούγονται «εδώ και τώρα, παντού κλιματιστικά».

«Κάνουμε κάτι πολύ προσεκτικά, βλέπουμε τυχόν προβλήματα και προχωράμε με ένα πλάνο τριετίας», είπε και ευχήθηκε αυτό το χρονοδιάγραμμα να μπορέσει να επισπευτεί.

Σύμφωνα με το πλάνο, το οποίο είναι στη βάση κριτηρίων, ανέφερε η ΥΠΑΝ, η τοποθέτηση κλιματιστικών θα αρχίσει από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, που είναι και οι πιο ψηλές θερμοκρασίες, «και θα προχωράμε ανάλογα».

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το πλάνο μας και θα έχουμε ανακοινώσεις όταν χρειαστεί», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε το πλάνο αυτό να υλοποιηθεί νωρίτερα, υπέδειξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Θα ήθελα, συνέχισε, πολύ προσεκτικά να περάσει αυτή η πρώτη φάση που είναι και πιλοτική, να δούμε τα δέκα σχολεία ανά επαρχία, να δούμε πως προχωρούμε με τις διαδικασίες, γιατί είναι το Γενικό Λογιστήριο που έχει προχωρήσει για να γίνει και σωστά η δουλειά, να δούμε τις εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί».

Είπε, τέλος, ότι τα σχολεία στα ορεινά δεν είναι άμεσης προτεραιότητας για τοποθέτηση κλιματιστικών, ωστόσο το ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ